2020-04-17
今年生日好簡單地渡過咗,遇著連假,都有外出食餐晏仔。揀咗呢間西營盤嘅小店,其實上年10月已經bookmark咗,估唔到到今日先食到。餐廳鋪面唔大,一張高枱加幾張2人枱;開放式廚房設計,抽風做得好,基本上唔會大陣味,店員們全部都好有禮啊。午市餐牌較晚市選擇少啲,但都有9款呢,鱈魚柳漢堡、香茅豬肉絲法包、日式吉列豬扒三文治、鬼佬叉燒飯、燒春雞、意粉等,定價$60-80,附每日小食及飲品。小食慢煮麻辣雞胸飯、溫泉蛋、羽衣甘藍 $70麻辣雞胸幾好食,因為慢煮,冇一般雞胸俾人柴又鞋嘅感覺。保留水份,食落唔會乾口,鐘意佢地嘅調味,雞肉有麻香,但又唔會太辣,食完一啖又一啖飯粒屬於較乾身偏硬、 有口感嗰種,飯量不少,輕輕刺穿煮到剛好嘅溫泉蛋,不錯吃。吉列豬扒三文治配薯條 $70麵包夾上厚豬、沙律菜絲,一分為三,包身烘至微脆。吉列豬扒粉漿薄身,入口夠脆,只係欠咁啲汁,食落較乾口。菜絲細碎,調味帶酸,三文治唔會油膩,而且口感好爽。薯條粗身香脆,記得襯熱食低糖綠茶、羅漢果茶
小食 慢煮麻辣雞胸飯、溫泉蛋、羽衣甘藍 $70
吉列豬扒三文治配薯條 $70
薯條粗身香脆,記得襯熱食
低糖綠茶、羅漢果茶