2023-05-12
最近睇孤獨的美食家,覺得佢幾有型,想仿效一下,於是請半日假去食吓日本嘢🫠一直想試東京嘅壽司之神,但真係唔易book🥹,而元朗呢間亦叫壽司之神,見同名,所以想試試🥸環境乾淨、坐得舒服,冷氣都好足,怕凍記得帶件外套😉食物方面:前菜:📍沙律📍水雲醋物📍白飯魚茶碗蒸 - 蒸蛋非常滑,白飯魚好香、亦加強口感,底部仲有帶子、蟹柳,口感豐富🤩刺身 x4:📍真蠔 - 味道甘香,肥美;配酸汁啫喱、帶果香,幾解膩😌📍赤貝 - 拍打後,神經有反應、有收縮,爽口清甜😜📍鯛魚白子 - 用豉油汁燒,食落唔會覺得腥,外皮好薄好脆;好大粒,一咬開,creamy口感充斥整個口腔🙂📍鰹魚 - 似赤身口感,但更重魚味,配少少蔥,味道平衡☺️和食📍汁煮吞拿魚鮫 - 軟滑肥美,加上甜甜哋嘅汁,好好食🥰壽司 x8📍帆立貝 - 岩鹽提鮮、檸檬汁清新,食落清甜清爽😗📍櫻鱒 - 通常春天出現,三文魚的朋友、比較少油脂🫡📍燒銀雪魚 - 逼出魚油,帶焦香,軟滑、肥美🫠📍甜蝦 - 蝦肉甘甜、粘口;配蝦膏汁、非常香濃🤓📍赤身 - 屬吞拿魚背,醬油漬過,好軟滑、重魚味😃📍中拖羅 - 魚油脂好香,亦帶魚味;配京蔥碎,蔥味由頭到尾提供清新香氣,整體感
環境乾淨、坐得舒服,冷氣都好足,怕凍記得帶件外套😉
食物方面:
前菜:
📍沙律
📍水雲醋物
刺身 x4:
📍真蠔 - 味道甘香,肥美;配酸汁啫喱、帶果香,幾解膩😌
📍赤貝 - 拍打後,神經有反應、有收縮,爽口清甜😜
📍鰹魚 - 似赤身口感,但更重魚味,配少少蔥,味道平衡☺️
和食
📍汁煮吞拿魚鮫 - 軟滑肥美,加上甜甜哋嘅汁,好好食🥰
壽司 x8
📍帆立貝 - 岩鹽提鮮、檸檬汁清新,食落清甜清爽😗
📍櫻鱒 - 通常春天出現,三文魚的朋友、比較少油脂🫡
📍燒銀雪魚 - 逼出魚油,帶焦香,軟滑、肥美🫠
📍甜蝦 - 蝦肉甘甜、粘口;配蝦膏汁、非常香濃🤓
📍赤身 - 屬吞拿魚背,醬油漬過,好軟滑、重魚味😃
📍中拖羅 - 魚油脂好香,亦帶魚味;配京蔥碎,蔥味由頭到尾提供清新香氣,整體感覺幾平衝😄
📍大拖羅 - 魚油脂係爆發式哋充斥口腔😁
📍右口魚 - 因為平時唔點郁,肉質比較腍身,肥美;燒過後逼出油脂,入口即溶😝
📍海膽杯 - 馬糞品種入面嘅赤海膽,特別甜;配醬油漬三文魚籽同壽司飯。香甜、亦有魚子嘅鹹味,飯可以平衡吓各種味道😙
甜品
📍柚子啫喱 - 口感少少煙韌,柚子味幾出🧐
Lunch Omakase hkd 780