提前預約都要等一個月先有得食既壽喜燒‼️相信呢間最近好hit既日本餐廳應該好多人都討論緊。雖然等到頸都長,但性價比的確高。呢間係位於中環何李活道既Sukiyaki Mori啦 😍😍 !另外中環都仲有兩間分店架。想食既朋友仔記得早d預訂啦!Sukiyaki dinner set $680+10%,包括:1. 螢光墨魚 第一次食,鮮嫩不過有少少腥。2. 姜蓉櫻花蝦茶碗蒸 質感好滑 配以蝦既脆脆口感,有姜闢腥。3. 四塊不同部位既牛肉講下呢個套餐既靈魂人物——牛肉先,每人有四塊不同部位既牛肉,分別係:肉眼、西冷、兩個牛肩位;各有不同口感同牛味。我最愛西冷,油脂感同肉味最平均!正!我老公就最鍾意肉眼,佢覺得好滑好香,充滿油脂感。另外,我哋每人加左$100食埋牛舌。個人覺得雖然牛舌係好味,但性價比唔高,唔係好值🥲,可以不試 🤣 。將熱辣辣既牛肉放入附送既日本雞蛋汁,d肉入口後好似滑入喉嚨咁 ❤️❤️ ,好享受啊!有師傅係旁邊即場燒牛肉,我哋就un un腳等食😝!一路望住佢整,一路聞住香味,然後熱辣辣上檯即食!牛肉熟度拿捏得剛剛好,加上黎自日本既蔬菜作為配菜,好味又夠曬balance唔會膩。d菜好新鮮幾

1. 螢光墨魚
第一次食,鮮嫩不過有少少腥。

2. 姜蓉櫻花蝦茶碗蒸
質感好滑 配以蝦既脆脆口感,有姜闢腥。

3. 四塊不同部位既牛肉

有師傅係旁邊即場燒牛肉,我哋就un un腳等食😝!一路望住佢整,一路聞住香味,然後熱辣辣上檯即食!牛肉熟度拿捏得剛剛好,加上黎自日本既蔬菜作為配菜,好味又夠曬balance唔會膩。d菜好新鮮幾特別 👍🏻 ,調味甜甜咸咸好突顯出肉味,而且食唔同既肉時會有唔同蔬菜既配搭,顯出心思。飯桶們有福了,因為呢度既日本白飯係任食架😁,用珍珠米煮成飯,粒粒分明,口感煙韌,送肉類一流🤤🤤!如果覺得食set裡面既肉未夠喉可以再額外加肉食,當然價錢就正價,我哋都加左兩塊西冷,雖然好好味,但我自己覺得唔太抵食啦😆。再加上後面仲有蛋飯、麵豉湯、甜品,食曬成個餐都應該夠飽架啦。

4. 滑蛋飯
食完肉就食埋個滑蛋飯啦。蛋煮得嫩滑,又有牛味,好正!😍

5. 麵豉湯
味道普通,而且有少少偏鹹。

6. 櫻花奶凍加mochi
淨係個樣已經好有簡單美,一個字:正❤️!

另外:
我哋加左
7. 一份西冷牛肉,睇下個個紋理同色澤,係咪見到都流曬口水呢🤤?!

8. 蘋果汁
凍冰冰用黎送熱辣辣既燒嘢食就最正啦!呢杯果汁都大杯,$40好reasonable。

9. 日本Suntory 啤酒
老公鍾意話唔會太苦澀。

2021-04-26
Type of Meal