2023-04-01
今日閨蜜請食飯,餐廳由佢發板,㨂咗間日式鐵板燒正正係sogo旁,放工可以先行個街,再食晚飯。餐牌簡簡單單,以套餐為主,我地也沒有多考慮就叫了跟餐廳同名的虎鐵套餐(2人前)。用餐時,職員熱情,會主動介紹菜式,又會主動問要唔要幫忙拍照,其實我同閨蜜好耐冇影過合照la, 所以很好開心。整個用餐體驗很好,而烹調方法配合食材,特出食材的鮮味,而份量都是大大份,同價錢成正比。玫瑰花茶 - 餐牌見唔到,所以職員上茶時有驚喜。牛油果海蝦沙律 - 本身對沙律沒有什麼期待,但第一次食由日本進口的蓮花桱,口感爽脆,很特別,對平平無期的沙律大大加分。蟹肉海膽松露溏心蛋 - 鐘意食蛋食海膽的我超鐘意呢個,個蛋是半熟,用匙羹一篤,就有蛋黃汁火焰煩流出嚟。火焰帆立貝 - 職員提示下準備手機影著火的一刻,火焰時間比較長,有足夠時間打卡。以為有火的通常菜式都帶比較強的酒味,但呢個完全無,品嚐到帆立貝的鮮味,配合黑松露和魚籽,更將味道提升。必食❤️活鮑魚配蟹肉海苔醬 - 南非鮑魚,厚身但易咬。真的用上原隻鮑魚,仲配有燒鮑魚內臟。燒的時候無加任何調味,鮑魚本身帶鹹鮮味,呢個食法能食到鮑魚的原味,我比較鐘意。另外,配有蟹肉海苔
玫瑰花茶 - 餐牌見唔到,所以職員上茶時有驚喜。
活鮑魚配蟹肉海苔醬 - 南非鮑魚,厚身但易咬。真的用上原隻鮑魚,仲配有燒鮑魚內臟。燒的時候無加任何調味,鮑魚本身帶鹹鮮味,呢個食法能食到鮑魚的原味,我比較鐘意。另外,配有蟹肉海苔醬,鐘意多一點層次可以點醬食。
活龍蝦配海膽醬 - 用上澳洲龍蝦,肉質非常彈牙,味道鮮甜。
日本熊本A5和牛厚燒/西班牙黑毛豬柳配香煎野菜 - 比較鐘意食和牛厚燒,牛脂豐富,肉質軟熟,有入口即溶嘅感覺。鐘意點少少鹽同夾塊自家制蒜片,豐富口感同層次。
刺身帶子豆腐錭魚湯 - 非常濃郁的魚湯,足料!
黑松露三文魚子海膽杯炒飯 - 但個飯又有黑松露、三文魚子和海膽,再加了大量的蔥花炒飯,非常惹味。其實已經飽,但都忍唔住食晒😅
鐵板梳芙厘雪糕 - 比較有心思的甜品,唔係得雪糕,仲配上即燒的梳芙厘,鬆軟質感同、冰火的感覺。為這一餐作一個完美嘅完結。