2016-03-04 1145 views
今晚同老婆拍拖睇戲,時間唔多決定試下呢間沾麵。嚟到6:45,唔使等,廿幾個位坐咗一半,我哋坐喺對住幅牆嘅位。老婆為海膽沾麵而嚟,冇乜點諗,叫咗軟麵同走蔥 $188。我就叫咗特濃豬骨沾麵$88,因為驚沾麵唔濃唔好食。我嘅豬骨到先,有蔥、半隻蛋、筍、兩塊叉燒。先食叉燒,肥瘦適中之餘,佢有微微燒焦香,係我喺日式叉燒中未試過嘅…其實叉燒係咪應該咁?湯底有濃濃鰹魚味,比豬骨更突出,我覺得搶咗風頭唔balanced;蛋係做到糖心亦入味相當唔錯;麵比平時湯麵嘅粗身,更有咬口,沾湯後仍然食到麥味,唔錯。海膽沾麵嚟到,有三格嘅海膽份量,上面仲有少量魚子。食啖海膽,先甜後苦,似乎唔係最新鮮,失望。魚子飽滿鮮甜 ok。湯汁加入咗海膽,多咗甜味,幾特別,不過我同老婆都prefer 豬骨嗰個。最後係麵,雖然點咗要軟身,但食落同我嗰D冇乜分別…最後我都有後加鰹魚湯再飲咗兩啖,都係嗰句,俾鰹魚搶晒。總括,豬骨濃湯係 ok 嘅,海膽就唔值貴一倍有多囉。
今晚同老婆拍拖睇戲,時間唔多決定試下呢間沾麵。

最後我都有後加鰹魚湯再飲咗兩啖,都係嗰句,俾鰹魚搶晒。

總括,豬骨濃湯係 ok 嘅,海膽就唔值貴一倍有多囉。
海膽沾麵
特濃豬骨沾麵
2016-03-03
$138 (Dinner)
特濃豬骨沾麵
  • 叉燒