2019-12-13
呢輪天每氣涼涼地,唔係喺屋企打邊爐,就出街打邊爐,同女友都好耐冇食西餐,搵到呢間位於觀塘嘅餐廳,其實好耐好耐以前好似有來過,記憶中都係唔錯。今次再訪先知,感覺上重新裝修左。餐廳位於亞太中心,非常方便,由於一早訂左位,店員都好快安排左位置。枱櫈都換過哂,卡位闊落,加埋柔和嘅燈光,整體環境更加舒服平日夜晚生意都唔錯,加上訂位有折扣,性價比高。詳盡多選擇wine list仲有好多人都會點嘅生蠔,美國、愛爾蘭、法國蠔都有,配酒又有offer。沙律、湯、前菜意粉、意大利飯、薄餅主菜有西冷、威靈頓牛柳、肉眼、斧頭扒、牛肩扒、羊架、豬仔骨、燒銀鱈魚、豬鞍扒等等。配菜另上,炒磨菇啊、炒菜等。甜品聽講都好出色。最簡單、最豐富就當然係set dinner。套餐包小食拼盤、餐湯、主菜6選1、甜品同餐飲,價錢係238蚊起。仲可以用88蚊追加4隻美國石蠔,平平地淺嚐非常可以美國石蠔雖然美國石蠔冇法國蠔咁肥美多汁,但質素都唔差架,呢個價錢抵食;想食好啲嘅質素可以試下單點嘅法國蠔。小食拼盤有雞翼、沙律、火腿、芝士,開胃小菜。是日餐湯質地濃稠,仲有薯仔粒,飲完暖粒粒。主菜揀左烤澳洲草飼西冷,呢個套餐298都抵,西冷點
詳盡多選擇wine list
沙律、湯、前菜
意粉、意大利飯、薄餅
甜品聽講都好出色。
仲可以用88蚊追加4隻美國石蠔,平平地淺嚐非常可以
美國石蠔
小食拼盤有雞翼、沙律、火腿、芝士,開胃小菜。
是日餐湯質地濃稠,仲有薯仔粒,飲完暖粒粒。
主菜揀左烤澳洲草飼西冷,呢個套餐298都抵,西冷點7成熟,熟成度ok,切開唔會太老,肉汁保留,而且面層烤至焦香,最重要係呢隻牛嘅味道又幾濃喎
伴碟有幼薯,香脆唔油。
因為只係點左一個套餐share,我地另外單點左一份卡邦尼,份量不少拮開雞蛋,蛋液流出,令意粉食落更加creamy。面頭有芝士碎,味道都幾濃,意粉軟硬剛好,不過如果有少少煙肉碎更合我意。(個人喜好)
side dish點左兩份,分別係炒磨菇同炒羽衣甘藍,磨菇軟腍,羽衣甘藍好好食架,口感爽,又健康!
是日 甜品
另外點多左兩份甜品,真係好出色,尤其是梳乎厘!即叫即製,需時等候。梳乎厘微甜,蛋香足。
蘋果金寶都ok,唔會太甜,蘋果軟腍入味。
仲伴一球芒果雪糕。
檸檬茶