作為中環人👨🏼‍💻,其實節日慶生好多時都同朋友同事喺返中環附近放工食好西慶祝。而作為一個小資薯仔🥔,慶祝都唯有量力而為。今次我地去左中環和安里Don x Sushi Generation,一間性價比滿分嘅日本料理。介紹返,和安里,位於中環蘭桂坊前嘅一條橫街。尼條街有好多美食,而且性格比都好高分㗎!角切魚生飯 ($150)。用料上乘,十分新鮮。而且好多好多好多唔同嘅品種🤩 三文魚、呑拿魚、帶子、油甘魚、八爪魚、玉子、櫻花蝦、蟹籽。。。真係不能盡錄。特別嘅食材 - 淮山,夠曬養生。除咗刺身質素外,其實一向都好留意餐廳用嘅wasabi。Don x Sushi Generation係用新鮮山葵磨製,真係好好味😋 我自己就咁食咗一啖,好正!雞皮餃子 ($75)。晚市限定!好好食,好邪惡,好難抗拒😭 尼一道雞皮餃子上面鋪咗厚厚嘅一層明太子(希望無食錯🤭),鮮味十足。入口層次豐富,唔會有油膩嘅感覺,令人一食再食。師傅好明顯用火槍燒過表面,令雞皮帶點焦香。留意返,晚市限定。如果要試,就夜晚先黎食啦

• 角切魚生飯
  • 雞皮餃子