啱啱食完午飯嘅我,仲喺迷戀住酸菜鴨血肥腸粉嘅味道,這道料理絕對係我至今所食過最迷人的一道。 酸菜鴨血肥腸粉,每一口都帶出激爽的酸菜味同鮮美的鴨血,配上滑溜溜的肥腸粉,真係令人欲罷不能。飲喺醉香雞湯嘅時候,你會驚住感受到濃郁嘅雞湯同醉香味道,呢個湯底加上啖啖肉嘅烏冬,可以說是非常的體貼。 有咗呢個基礎,配上味道絕佳的厚切午餐肉,豐滿的豆卜和鮮美的牛柏葉,真真實實地為每一款食物增色不少。至於涼拌魚皮,就更加無得頂。新鮮的魚皮加上爽口的涼拌醬料,無論是作為開胃菜還是佐餐菜都是一等一的好。透亮的魚皮似乎正在向我們講述著海洋的故事,一口咬下,口感滑嫩且富有彈性,清新又醒胃。當然,無論食物有幾好,如果環境唔夠舒服,都係會影響到食物的味道。好彩,呢間港式車仔麵餐廳,無論環境定係服務都絕對優秀,無時無刻不在提醒我哋,美食唔單止係滿足口腹之慾咁簡單,重要的是它帶來的認真用心。下次再有朋友問我香港邊到有好味的車仔麵,我一定會介紹佢地嚟呢度一試。港式車仔麵,不再只是一種食物,更是一種生活的態度和對味道的堅持。😍🥳👍🏻🍜