2024-07-23
今日去完書展經過地鐵站附近見到呢間台式餐廳,於是決定入去醫肚食晚餐。我哋叫咗兩份台式全日餐,每份包括台灣小食、主食、同台灣冷泡茶。台灣小食:有黑木耳、拍青瓜、辣菜脯。如果叫飯餐仲送餐湯,今晚送嘅係花枝丸湯。主食:台客滷蛋肉燥飯$68肉燥飯份量十足,有好多醬汁。加上入味嘅滷蛋,成碗飯清晒冇難度,撈埋附送嘅辣菜脯一齊食,口感更加豐富更加惹味。糖醋魚柳配滷肉飯$82魚柳配埋洋蔥、三色椒、菠蘿,酸酸甜甜,魚柳外脆內嫩,炸漿唔厚,魚柳份量多之餘都好開胃。飲品:跟餐有一樽台灣冷泡茶,另外一款我哋轉咗招牌黑糖系列(加$12) - 黑糖珍珠奶茶,可以自己選擇甜度、冰量、奶量,大大杯過足口癮。餐廳空間好大,有好多座位。位置亦都好方便,好近地鐵站。好難得晌灣仔有咁寬敞舒適嘅餐廳,而且食物、飲品都好多選擇,樣樣都想食,價錢又合理。員工雖然人數唔多,但服務好周到,好有禮貌。上菜速度亦都好快,但唔會催你埋單,慢慢坐都冇人趕。一邊食一邊聽住背景音樂,好似置身台灣一樣。
台灣小食:
主食: