2023-10-11 499 views
有時一個人食飯,就想找一些簡單快捷的選擇。在灣仔工作前,在思考食什麼的時候,見到有海皇粥店,突然想食油條,所以決定食呢一間,不用等位。輕輕的我飽了餐 $42 跟餐加配豆漿 +$6迷你粥品 + 一款小食/粉麵/油菜 + 油條 (半份)迷你艇仔粥細細,但有好多配料,有魚片、豬皮、魷魚、炸油條、花生、蔥花等等。炒麵份量足,比想像中多,調味不會過鹹,味道正常。油條雖然只有半份,但份量不少,非常酥脆,單食有點乾,但是同粥一齊食又剛剛好。凍豆漿在夏天十分解暑,不會太甜,配上粥、炒麵同油條,有種解膩的感覺。粥店當日冷氣不涼,加上食粥,有點熱上加熱,令到用餐體驗扣了點分數。不過價錢非常親民,食物味道不錯,份量大,是簡單飽肚的選擇。

輕輕的我飽了餐 $42 跟餐加配豆漿 +$6

迷你粥品 + 一款小食/粉麵/油菜 + 油條 (半份)

炒麵份量足,比想像中多,調味不會過鹹,味道正常。

2023-10-04
$48 (Lunch)