2017-12-27
Boxing day 來到又一城行街街,已有心理準備會好多人,離遠望到大大個牌寫住 muji cafe ,在香港開店多時,一直已經好想去試下但又未有機會,今日喺時侯了。攞左飛仔後,望下店內的裝修,貫徹無印的作風----簡約 (掛住傾計同食,完全忘記左影下個環境)。坐位空間感都充夠,可能樓底夠高,就算坐滿人都唔會感到焗束,適合情侶傾計。等左唔夠 5 分鐘己經有位,知道自己坐邊後需要再行去出面排隊落order ,模式有啲似以前學校canteen。 由於選擇實在太多,有熱和冷盤,午餐都未食就已經到tea time,所以我揀左個 4 餸set (HK$ 108),啱晒我眼闊肚窄,心多多想試多幾樣野食的我。先介紹12 點方向係芝麻醬拌菠菜冬菇 ---芝麻醬係一樣非常惹味 但又極度邪惡的醬汁,但佢沒有加上太多芝麻醬,只是剛剛好而已 ,菠菜清甜冬菇亦算香滑 。3 點是甜椒醬炸雞---外層只是輕輕炸過,保留肉汁,所以沒有厚厚的炸粉包圍,每一啖都係雞肉,酸酸甜甜,所以佢即使是全雞胸肉,亦唔會太滯。6點是牛蒡豆腐沙律---將牛蒡刨成幼絲,夠晒爽口,再加上大量的 baby spinish 同埋碎豆腐 。9
9點是新薯炒豚肉---我最喜歡呢個,豚肉餣得入味,薯仔同青紅椒都算清甜。
另加十穀米 同餐湯,餐湯內又有大量的什菇,味道較清的麵豉湯,但都好味的。
翻查MUJI CAFE 網站,原來十穀米係以富山越光米混合大麥、紅米、玄米、糯米、芝麻等十種穀物組合而成。可以補充維他命、礦物質、纖維,口感豐富又有益。
鍾意佢所有食物唔會有過多的調味,令到味道保持清新可口。
男朋友揀的係light meal ,蛋批套餐(HK$88)配冷盤兩款,呢個餐可揀餐飲例如: 咖啡、橙汁、蘋果汁、紅茶這或烏龍茶。
主打的蛋批,內有煙肉同洋蔥,熱辣辣,亦算香口,如果鍾意濃味食物,就未必會鍾意了。
烤雜菌伴風乾蕃茄,試左呢度幾款食物都有大量的菇類,佢地的菇真係特別好味,又香又滑。
相比下另一款冷盤的乳酪醬汁伴青蘋果沙律就有少少普通了。
甜品係另外叫的,我地一人一樣揀左梳乎厘奄列 (HK$ 78)同無花果吉士布甸 (HK$40)。
除了面層的新鮮無花果外,入面仲有一層無花果醬,賣相有少少似士多啤梨醬,吉士醬幼滑充滿蛋香,不過整體黎講,份量就較少了,唔係咁值呢個價錢。
梳乎厘奄列最後先黎到,我對呢個甜品充滿期待,賣相我比佢滿分,跟左個cream 、糖醬、同朱古力醬。不過個奄列只係微暖,外層似 cream brulee 的焦糖咁脆脆地,好正。整體黎講都幾好味。
我仲拎埋個menu 返屋企,睇定下次再黎要食啲乜 :P