2016-10-01
去完藍田探朋友,大家一齊落樓食飯。朋友話帶我去食放題。我即刻打個突,乜原來藍田呢d商場仔都有日式放題食!仲以為我地果晚要去大排檔打冷添。店面紅色為主,好易搵。成人價錢兩百蚊多d,某d時段仲兩百蚊有找添!都可以話係平絕全九龍喇!放題紙上選擇都唔少,各式各樣都有。佢地好貼心,會有分頭單同加單。頭單會優先製作,唔會要食客餓住肚等太耐。野食方面,分為以下幾大類:《刺身》三文魚同甜蝦最好食,魚肉厚切啖啖肉,甜蝦好大隻無雪味非常鮮甜。其他都一般般,虎蝦稍為薄左少少,質感有d怪。《壽司》壽司飯調味唔錯,少少酸少少甜,幾開胃。但係比例方面控制得未夠好,飯太大舊,好輕易蓋過飯面既肉味。《燒物》我地只叫左三款,但都好出色。西冷牛扒高質,好有牛味,只係薄切左少少。羊肉半肥瘦,幾Juicy。豬頸肉爽爽地,好香口。《焗蠔》焗蠔有兩款揀,分別係芝士同蒜蓉。個人鍾意食芝士多d,表面好香口,咬落好軟滑,啖啖芝味。《炸物》炸物都算係驚喜既地方,佢地用新鮮油炸,唔用萬年油,所以入口唔熱氣。炸粉亦唔太厚,無蓋過食物口感。最後天婦羅、煮物同串燒,一般般啦,無咩驚喜。呢一晚食到非常之飽,雖然食物唔算非常驚喜,但藍田有日式放題本
野食方面,分為以下幾大類:
刺身
壽司
燒物
燒生蠔
炸物
天婦羅
串燒
煮物
呢一晚食到非常之飽,雖然食物唔算非常驚喜,但藍田有日式放題本來就係一個驚喜!!仲要價錢方面,係開心價,岩哂街坊!