2020-04-21 267 views
今晚放工約左個同朋友去中環嘉咸街泰潮食晚飯,皆因之前上openrice 介紹呢度係米之連泰菜餐廳,而且價廉物美,所以一早已經決定有機會一定要黎食下😋。疫情下,餐廳都做足功夫,量體溫同擦搓手液都要做足先可以入餐廳內,同時安排坐位都要隔一張枱,所以食客都食得安心又放心😃。今晚同朋友各自一人order左一人套餐😋。🐔米之連海南雞飯(配:泰式清雞湯、上湯時菜、泰式奶茶)黎到呢度一定要食呢個米之連推介,先講飯底,粒粒米飯🍚都充滿油潤雞油飯香味,但一d都唔會覺得膩;而雞非常有雞味,雞皮夠晒薄,我都好放肆,忍唔住蘸埋個泰式醬,連皮都食埋😋,整體黎講成碟飯非常滿意👍🏻。🍜冬陰功豬肉丸湯金邊粉 (配:串燒豬頸肉,店員好好,送一碗清雞湯比我地😄)每次去任何一間食泰菜都好,冬陰功湯每次都必選。呢度冬陰功湯底味道正宗得黎唔太辣,相信係要迎合番香港人口味而作適當調教,而豬肉丸彈牙兼豬肉味濃,而且仲有三大隻🦐,鮮甜爽口,成碗粉朋友連湯都清埋😋。最後仲有一個椰汁味甜品,口感好似大菜糕,椰味重但唔太甜😋好味。總括黎講,每人都係$90倒就食倒米之連級數晚餐😋,大滿足👍🏻

今晚同朋友各自一人order左一人套餐😋。
🐔米之連海南雞飯套餐

🍜冬陰功豬肉丸湯金邊粉