2015-12-17
因為要外岀工作,經過黃大仙,於是就開始我地既遲來的午餐。因為坐底已經兩點幾三點,人流不太多,侍應安排左我地坐卡位,所以就算當日拎住大包小包都坐得好舒服。餐廳係新開,花牌都未拎走晒,裝修新簇,坐位間亦空間十足。我同同事都叫左個越式香茅豬扒湯河,免費轉米線,湯底選椰香海鮮湯,餐飲跟熱檸水。唔使5分鐘,豬扒米線送上。廚房細心地將豬扒切條另上,以免食時整到成嘴都係油,同時又唔會被湯浸到冇味,雖然呢個只係小舉動,不過對女仔黎講係加分位😁豬扒帶有微微的香茅味,可惜分量小左d, 米線軟硬度拿捏得準,分量十足,一個女仔係食唔晒,椰香海鮮湯的確飲到有椰味,除此之外係冇味,唔夠咸,海鮮味小小都冇。請店員俾左d類似辣椒醬既醬我地,不過可能呢度唔主張食咁重味,所以就算加左好多醬都冇乜味。建議店家或可將價錢稍微調高小小,加多小小豬扒,個湯加返小小調味。