2024-08-16
🎈 建議場合:#即興食飯 #暢談食飯 #普通拍拖 👤 建議人數:4人(最多可容納8人檯)💸 人均消費:$200-400【2個人食咗啲咩?】- 新加玻辣椒蟹肉腸粉煲- 參巴辣椒炒通菜- 天天海南雞拼燒雞- 雞油飯- 檸檬薏米水⭐⭐⭐⭐⭐「米芝蓮海南雞!」貪心嘅我兩款雞都想試,雖然雙拼無無骨嘅選擇,但係其實有一半嘅雞肉都係無骨,得上面嘅雞翼有骨,超級佛心。兩款雞都極嫩,鮮味十足,燒雞皮香肉嫩,海南雞雞皮唔會油膩,可以配飯食。海南雞淋上醬油膏味道剛剛好,唔會太鹹。而佢嘅辣汁夠辣、夠酸,有好清新嘅青檸汁味,同我係新加坡食到嘅味道一模一樣。至於佢嘅參巴辣椒炒通菜超級香同惹味,遠遠落過黎已經聞到嘅陣煲仔鹹香,配上香口炸過嘅白飯魚乾,真係好好送飯,d菜亦唔會炒到過老,唯一美中不足嘅係我覺得唔夠辣,可能因為我比較食得辣,覺得差咁d辣味。新加玻辣椒蟹肉腸粉煲蟹肉十足,原隻蟹鉗放入去,完全唔手軟,配上蛋白加汁,唔會好dry,口感豐富。腸粉米香十足,煙韌有咬口,唔係落左好多粟粉個隻膠口感。辣椒醬偏向甜口,好開胃,加上d洋蔥配飯一流。d蟹肉都處理得好好,唔會食落有蟹蓋碎,啖啖肉!檸檬薏米水超級解膩同消暑,好適
👤 建議人數:4人(最多可容納8人檯)
💸 人均消費:$200-400
【2個人食咗啲咩?】
- 新加玻辣椒蟹肉腸粉煲
- 參巴辣椒炒通菜
- 天天海南雞拼燒雞
- 雞油飯
- 檸檬薏米水
⭐⭐⭐⭐⭐「米芝蓮海南雞!」
檸檬薏米水超級解膩同消暑,好適合係尼個天氣下飲,佢仲加左塊斑蘭葉,有d清香嘅味道。
大家不妨黎試下,包你食完好滿足咁離開~ 我地兩個人眼闊肚窄,食到個肚勁撐,建議同多d朋友黎食,可以試多d唔同款式嘅嘢事
📍 天天海南雞飯
銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2號舖 (港鐵銅鑼灣站E出口 約4分鐘路程)