2019-03-19
「莆田」有米芝蓮既美譽,當然要試啦!環境光猛, , 空間感十足,沒有一點壓迫感,感覺時尚宜家做緊海蠣節,「莆田海水蠣鮮,養足300天」, 就已經令人感受到蠔肉的鮮味。多款海蠣菜式,全都是HK$188,可以6選 2, 食到馳名新鮮海蠣!非常抵食江口家鄉海蠣湯除了有蠔仔外,還有椰菜花及蕃茄等蔬菜令層次更豐富, 足料鮮甜, 湯鮮味,帶有海鮮的清甜味,淋上蛋花後,令湯質更細滑,湯內加了胡椒粉,好惹味。九層塔香燜海蠣必食之選!!!! 上枱時打開煲蓋, 香氣撲鼻! 熱辣辣食就最正👍🏻蠔仔的份量非常多,雖然細細隻,但每一隻都非常飽滿及肥美,咁多蠔仔完全唔腥!!入口時蠔汁會於咀內爆出來,加上九層塔, 九層塔味道完全能夠融入海蠣, 鮮味十足!!
興化米粉試過咁多間米粉, 莆田呢個係最好食!! 幼細度比新竹米粉更為幼細, 而且有濃濃米香米粉幼細鬆韌, 內裏加入了五花肉、小白菜、韮菜、花生及紫菜等等十多種配料, 配以上等濃湯燜炒
P.S.喜歡酸酸辣辣的朋友, 一定要+ 莆田辣媽醬,一起吃, 更推薦酥炸芋芯每次到莆田必點的菜式!!!!!!! 芋頭 輕輕炸到金黃 , 令外層有一層薄薄的糖衣,外脆內軟, 口感香
環境光猛, , 空間感十足,沒有一點壓迫感,感覺時尚
非常抵食
江口家鄉海蠣湯
九層塔香燜海蠣
興化米粉
試過咁多間米粉, 莆田呢個係最好食!!
幼細度比新竹米粉更為幼細, 而且有濃濃米香
酥炸芋芯
每次到莆田必點的菜式!!!!!!!
芋頭 輕輕炸到金黃 , 令外層有一層薄薄的糖衣,外脆內軟, 口感香脆
咬下去……每一口都香脆而內軟, 這個多吃也沒有太膩的感覺!!!!!味道清甜,芋芯綿糯, 幾好食~
百秒黃花魚
推介!!!每次都只用"100秒"蒸熟上菜, 所以黃花魚味道又鮮又甜,魚肉滑溜溜,配上鮮魚湯汁,令魚香味更濃更突出。
一個字講哂: 掂!
而且價錢不貴啊, $69 就有一條蒸魚, 性價比高!
記得要趁熱食~
BTW, 餐廳職員服務態度不錯,幾細心!食品係用心製作, 值得推介!