2023-09-08
錦繡海鮮盤🦐🐟🦀 $720裡面包括3款菜:威化海鮮卷,翡翠麒麟帶子,西檸琵琶蝦翡翠麒麟帶子~係用超厚帶子着中間夾住金華火腿,做到三文治般既效果,鹹香混合到帶子既鮮甜,冬菇片同西蘭花都有水準,鮮香四溢,夾埋一齊食味道好襯!威化海鮮卷~老闆介紹用威化紙包住海班粒、蝦粒、帶子粒同芹菜粒蘸上脆漿新鮮炸起!食落好鬆脆亦無平時炸物嘅油膩,都食到海鮮本身嘅鮮味本身個人唔太食芹菜,而好彩芹菜味道唔重亦都比海鮮嘅鮮味掩蓋咗🫶🏻西檸琵琶蝦~游水活蝦釀上蝦膠再整成琵琶嘅形狀,面頭再加上適量面包糠酥炸,彈牙爽囗,西檸汁檸檬嘅酸味為主後勁帶有少少甜味,絕非以白醋和砂糖調成的醬汁能媲美,整道菜味道配合得好好🦐🦐原燉鮮蓮冬瓜盅 $980利用傳統做法,首先生劏田雞取骨同老雞煲湯再加入冬瓜盅燉至冬瓜吸收曬湯嘅味道,然後加埋新鮮蓮子、燒鴨肉、蟹肉煲出嚟嘅湯,口感清甜亦醇香濃郁,好適合夏天飲用。活花蟹炆斑頭腩 🦀 $時價活花蟹同斑頭腩互相輝映,斑頭腩肉質彈牙🐟花蟹鮮鹹味突出,肉質結實口感細緻且量多,蟹膏鹹香今次真係食蟹有魚既清甜,食魚有蟹嘅濃郁富豪正式鹽焗雞🐔$660最中意食雞!!!!staff介紹呢道富豪招牌菜要先用熱鑊
裡面包括3款菜:威化海鮮卷,翡翠麒麟帶子,西檸琵琶蝦
原燉鮮蓮冬瓜盅 $980
煲出嚟嘅湯,口感清甜亦醇香濃郁,好適合夏天飲用。
活花蟹炆斑頭腩 🦀 $時價
富豪正式鹽焗雞🐔$660
最中意食雞!!!!staff介紹呢道富豪招牌菜要先用熱鑊炒紅大量鹽,然後將雞用多層沙紙包好放入炒紅咗嘅鹽,以傳統嘅方法烘焗,目的保持雞肉嘅嫩滑。咬落鹹香鹹香,又多肉汁配飯一流!
瑤柱水晶炒飯🍚$320
炒飯,最緊要「鑊氣」!阿翁就做到!飯粒分明,蟹肉同埋蛋白完美融合,鮮味十足,混合蔥香同瑤柱嘅香氣,令我食完一碗又一碗最後仲拎埋返屋企🫡
西檸蛋白花馬蹄露
酸酸甜甜中和返頭先大餐嘅滿足感,馬蹄露咬口十足配上西檸汁,多重口感亦口感順滑,最適合作為一餐飯嘅結尾🫶🏻😌
阿翁溏心月餅
餐廳將流心奶黃月餅🥮翻熱🤪切開流心,外皮酥脆,濃郁嘅奶香味湧緊出嚟。不過聽講已經賣晒🥹希望下年有早鳥優惠比我買到啦!