2023-09-11
#pb食在中環 #pbfinedining系列🍽️ 米芝蓮三星意大利菜 - 中環8½ Otto e Mezzo BOMBANA🇮🇹又到Fine Dining介紹啦❤️ 今年嘅週年紀念男朋友book左呢間我想去好耐好耐嘅米芝蓮三星意大利菜🥰 呢間位於中環歷山大廈嘅意大利餐廳係2010年開幕 開業11個月就拎到米芝蓮二星 然後由2012年開始就摘下米芝蓮三星 一直到依家😍 佢係香港唯一一間意大利餐廳拎到米芝蓮三星 所以真係好高期望🤪 一去到會係Bar Area 之後就係餐廳部分 店內裝修以玻璃、啡色、白色為主 對住文華東方酒店👍🏻.晚市佢有一個Degustation 8 1/2 Menu(5-courses Menu)價錢$2450一位🥰 相比起之前去Caprice食($2488 / $3588一位)佢相對平少少👍🏻 另外佢亦可以散叫 Appetizers價錢$420-$540不等 而Main價錢$400-$2280不等🤪✨Starter✨🔹Hokkaido Scallop with Cauliflower🐚用左北海道帶子 幾厚肉 味道幾鮮甜😋 簡單配上椰菜花醬、少少魚子醬帶出帶子嘅甜味👍🏻🔹
✨Starter✨
🔹Truffle Turnip Lobster Salad🦞
推介❤️ 既然係松露季 冇理由唔叫番道松露有關嘅菜啦🤪 呢款前菜用左新鮮龍蝦肉 中間配上大頭菜 最高放上成片黑松露😋 龍蝦肉好新鮮 好爽口 味道估唔到會同黑松露咁夾😍 龍蝦嘅鮮味同黑松露嘅香味食落融為一體 好特別👍🏻 食嘅時候記得點埋旁邊嘅黑松露醬 / 加多片小嘅黑松露食🥰
🔹Confit Abalone Carpaccio🐚
將鮑魚薄切 然後油封👍🏻 食落味道唔算好突出🤪 佢用左Osietra caviar 屬第2等級嘅魚子醬 好重鹹香味😍
✨Main✨
🔹Trenette🍝
推介❤️ 用左北海道海膽 加上濃縮嘅海鮮汁 煮成嘅意粉😍 一放入口已經食到滿滿嘅海鮮鮮味 味道好濃郁😋 再加埋海膽食 真係好正👍🏻
🔹M9 Sirloin & Beef Cheek🐮
推介❤️ 店員建議我地食3成熟👍🏻 一望到咁粉嫩嘅肉質已經心心眼😍 食落牛味唔算好濃 但有少少肥膏 所以油香好豐富 而且肉質好嫩😋 另外最推介就係一粒粒嘅牛面頰肉 牛味超濃 而且肉質好淋🥰
✨Dessert✨
🔹Cherries🍒
推介❤️ 臨上碟先加上去左核嘅車厘子 味道好甜😋 最驚喜係開心果gelato 係食過最濃嘅開心果味 而且中間有開心果碎 超級正😍
🔹Limoncello Soufflé🍋
推介❤️ 梳乎厘好大個 好鬆軟 食落好似一陣風咁👍🏻 佢另外仲配埋柑橘果肉、檸檬gelato 味道微酸 係一個好refreshing嘅甜品😋
🔹Petit Four🧁
佢嘅Petit Four係一架甜品車 有8款選擇😍 我地試左開心果餅乾、Hazelnut Puff、Lemon Cake、Hazelnut and Banana Cake😋 整體味道較甜 一定配埋咖啡 / 茶食🤪
整體✨ 呢間中環意大利菜係唯一一間米芝蓮三星嘅意大利菜 一直被公認為全球最好嘅意大利餐廳之一🥰 佢位於中環歷山大廈入面 一部分係Bar 而餐廳部分就望住文華東方酒店👍🏻 食物質素好高 雖然擺盤唔算好出色 但味道、用料絕對高質❤️
8½ Otto e Mezzo BOMBANA (中環)
中環遮打道16-20號歷山大廈2樓202號舖