2022-08-28
龍景軒位於四季酒店嘅四樓,由𝟐𝟎𝟎𝟗年直到𝟐𝟎𝟐𝟐年一直獲得米芝蓮三星評級,全球首家連續十四年榮獲米芝蓮三星嘅粵菜廳。我哋已經預早一個月訂枱,但都只係訂到兩點嘅時段,所以如果想坐海景嘅位置需要預早更多時間去𝐁𝐨𝐨𝐤。餐廳環境舒服闊落,可以一覽維港海景,服務方面唔洗多講都知好好,入座時安排咗我哋坐卡位,而今次我哋只有兩個人,所以𝐒𝐭𝐚𝐟𝐟同我哋講點心可以按人頭逐件點,咁樣就可以試多幾款喇😋🔝前菜 - 茄子鮮冬菇前菜同最後甜品都係送嘅,前菜味道酸酸甜甜都幾開胃。🔝香芋帶子雞粒酥 $𝟑𝟑@𝟏外層酥脆一啲油膩感都無,咬開中間有軟綿嘅芋蓉。🔝蝦籽星斑餃 $𝟕𝟖@𝟏呢件點心比較失望,雖然有好大嚿嘅星斑係裡面,但味道好一般,食落無咩味道,而且口感實淨。🔝香茜馬蹄龍蝦餃 $𝟒𝟗@𝟏龍蝦餃十分足料,龍蝦肉質紮實,食落有小小馬蹄碎,口感豐富。🔝原隻鮑魚雞粒酥 $𝟖𝟐@𝟏上枱新鮮熱辣辣,原隻鮑魚炆得好入味,面層仲鋪滿一層鮑汁,切開內裡有滿滿嘅雞粒再配合入口即化嘅酥皮撻,必點之選🌟🔝崧子叉燒菠蘿包 $𝟑𝟑@𝟏菠蘿包皮好鬆脆,咬開滿滿叉燒餡料,再配合粒粒嘅崧子仁令口感更豐富,必點之選🌟🔝蝦多士 $𝟐𝟖𝟎@𝟏蝦膠
🔝前菜 - 茄子鮮冬菇
前菜同最後甜品都係送嘅,前菜味道酸酸甜甜都幾開胃。
🔝香芋帶子雞粒酥 $𝟑𝟑@𝟏
外層酥脆一啲油膩感都無,咬開中間有軟綿嘅芋蓉。
🔝蝦籽星斑餃 $𝟕𝟖@𝟏
🔝香茜馬蹄龍蝦餃 $𝟒𝟗@𝟏
龍蝦餃十分足料,龍蝦肉質紮實,食落有小小馬蹄碎,口感豐富。
🔝原隻鮑魚雞粒酥 $𝟖𝟐@𝟏
🔝崧子叉燒菠蘿包 $𝟑𝟑@𝟏
🔝蝦多士 $𝟐𝟖𝟎@𝟏
蝦膠餡料做得好出色,炸至金黃酥脆,但可惜底層塊多士勁油,扣分之處係吸油方面做得不足。
🔝炸釀黑松露蟹蓋 $𝟒𝟐𝟎@𝟏
本來打算叫炸釀鮮蟹蓋,但職員建議我哋試吓炸釀黑松露蟹蓋,我覺得無咩特別,建議叫返原味嘅蟹蓋好了。
🔝蟹蓋外層炸至金黃酥脆,內裡蟹肉散發濃濃嘅黑松露味
🔝甜品 - 紅豆酥同桂花糕
🔝每台都會提供豆瓣醬、素XO醬、辣椒豉油。