2022-12-13
👫🏼倆口小吃進駐中環Basehall 喇,宜家唔洗喺元朗排成兩個鐘就食到~ 🤩 我係抹茶控🍵,見中環新開分店咁方便就去朝聖~😚倆口小吃由元朗起家,主打 🇹🇼台式小食,憑著手搓刈包同爆餡壓餅突圍而出,一年間已榮獲米芝蓮推介!🏆 小店由一對情侶Jun同So Gun👫🏼主理,So Gun👨🍳曾做過多間米芝蓮🌟星級餐廳,如香港的Bombana、TATE、以及倫敦四季酒店的法國餐廳La dame de pic,食物質素有保證!✨泡菜炸辣雞刈包 $68Korean Style Deep Fried Chicken Gua Bao塊炸雞都幾厚身,雞扒🐓特意用上 buttermilk 醃製,金黃酥脆✨,嫩滑又juicy!配泡菜、忌廉芝士、京蔥梨片、辣油辣粉,十分開胃!😋 刈包混合左中筋麵粉同澄麵粉,口感更加有嚼頭,煙煙韌韌的~👍🏻 跟餐+$28 有炸蕃薯條🍟都幾香蕃薯味🍠同一杯飲品。🥤✨香煎蝦餅刈包 $60Pan-fried Sheimp Cake Gua Bao手打既蝦餅🦐真係好爽滑!🤩 配自製既港式咖喱蛋黃醬、清爽既蒜醋西洋菜同紫椰菜,鮮甜中帶微辣,有啲似honey mustard。✨抹茶忌廉芝
✨泡菜炸辣雞刈包 $68
✨香煎蝦餅刈包 $60
Pan-fried Sheimp Cake Gua Bao
✨抹茶忌廉芝士壓餅💚🤍 $45
Matcha Cream-cheese Press Cake
餐廳用左小山園抹茶粉🍵令顏色更鮮綠。壓餅煎得好香,餅皮幾薄,毫無油膩感。一大啖咬即刻爆晒入面啲抹茶餡,好澎湃。😂 抹茶cream cheese軟滑,不過芝士味道比茶香突出得多,我係抹茶控所以覺得茶香味濃d就好lu~😚
味道:4.3/5
賣相:4.2/5
環境:4.1/5
性價比:4.2/5
🏠 倆口小吃 @both_street
📍 中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓LG9號舖 BaseHall 2