米芝蓮兩星日本食材北歐料理是次人均消費:$900總結:可以一試————————————————————————Tuna - 賣相有趣嘅前菜,以為係脆皮點知原來係pancake 皮,夾住吞拿魚,有食壽司嘅感覺,裡面嘅配料同醬料配搭得好好,整體非常balance.Butternut Squash - 南瓜濃湯,非常濃郁香甜,不過太大杯😂 飲到一半覺得好漏.前菜係令人幾興奮同期待,可惜最重要嘅主菜反而令人有啲失望.Pigeon - 脾同埋塊皮係香口好食嘅. 胸肉睇得出chef想做到半生熟果種嫩滑,但可惜太生,食落口係生肉嘅口感同血味. 而個醬又唔係好帶到鴿肉嘅香味出黎. Wagyu beef A4 - 正常水平.Soymilk - 呢個有驚喜,揉合左好多本地元素,食緊唔同texture嘅豆漿咁,清香爽口好適合用黎做甜品.Genmaicha & caviar - 香脆嘅昆布包住玄米茶味嘅雪糕,面頭鋪滿魚子醬. 配搭係幾特別,鹹鹹甜甜咁,但比起soy milk就略嫌太濃味.最後都有新鮮焗製嘅Madeleine,正常發揮.雖然有好幾道菜都令我地覺得驚喜,但整體感覺同預期中嘅米芝蓮兩星仍有落差.*
[Arbor]
米芝蓮兩星日本食材北歐料理

是次人均消費:$900
總結:可以一試

————————————————————————

前菜係令人幾興奮同期待,可惜最重要嘅主菜反而令人有啲失望.

Wagyu beef A4 - 正常水平.

最後都有新鮮焗製嘅Madeleine,正常發揮.

Arbor (中環)
中環皇后大道中80號H Queen’s 25樓
2022-10-01
$900 (Lunch)