2021-08-12
疫情前最後一次旅行係清邁仲記得喺網紅店Khao Soi Nimman食嘅咖哩麵依家諗起都會吞啖口水🥲依家唯有喺香港揾 頂住檔先🤍𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗥𝗶𝗰𝗲($𝟭𝟱𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟴/𝟭𝟬一放入口係有驚艷嘅感覺 超足料超有鑊氣 炒到粒粒分明又唔會過油啖啖蟹肉為個炒飯增添唔少鮮味有碟辣椒汁跟碟 諗咗好耐到底係用嚟點青瓜定用嚟撈飯最後我覺得點青瓜應該啱啲 因為倒落飯會cum曬上面我講嘅所有味以炒飯嚟講 佢絕對值咁高分!🤍 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗞𝗵𝗮𝗼𝘀𝗼𝗶($𝟭𝟰𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬湯底幾濃厚 偏甜少少同比較重椰香咖哩味就反而唔算好重份量適中 麵軟硬適中 炸麵都係脆口嘅牛肉冇咩特別 正常食麵配嘅牛肉質素自己都係鍾意清邁嗰個重咖哩味嘅多啲有比較之下就比較低分了🤍𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿𝗰𝗿𝗲𝘀𝘀($𝟴𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬通菜都幼嫩嘅 都食到啲鑊氣咁但就…我重口味覺得佢可以再鹹啲🤡𝗥𝗲𝗱 𝗧𝗲𝗮 𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺($𝟳𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬呢到嘅雪糕都會有個椰子殼裝住要打卡就梗係要嗌佢啦雪糕幼滑 泰奶味濃郁 真材實料仲見到啲茶葉渣同椰子肉同花生一齊
仲記得喺網紅店Khao Soi Nimman食嘅咖哩麵
依家諗起都會吞啖口水🥲
依家唯有喺香港揾 頂住檔先
一放入口係有驚艷嘅感覺
超足料超有鑊氣 炒到粒粒分明又唔會過油
啖啖蟹肉為個炒飯增添唔少鮮味
有碟辣椒汁跟碟 諗咗好耐到底係用嚟點青瓜定用嚟撈飯
以炒飯嚟講 佢絕對值咁高分!
湯底幾濃厚 偏甜少少同比較重椰香
咖哩味就反而唔算好重