2021-03-09
呢間沾麵連續七年攞到米芝蓮既推介,湯底用特製既醬油、米醋、沙丁魚等材料每日新鮮熬製,同埋冇落味精。自己本身鍾意食沾麵,所以就去試左試,嗌左佢最多人推薦既周月沾麵。 1️⃣周月沾麵 ($93) (糖心蛋+$10) 麵既配料有糖心蛋,同埋有啲豚肉浸左係個沾麵汁入面。糖心蛋唔錯,係我鍾意既熟度,仲有少少蛋汁係流心既,我同朋友都各自再加多左隻糖心蛋食。而啲豚肉,夾起係望到啲肥肉既,我自己本身唔係太鍾意食肥肉,覺得果種肥淋淋既感覺好核突😨但係佢呢度既豚肉,浸係個沾麵汁到,索曬啲醬油味,加埋佢煮得幾淋,食落口個質感好好,同埋啲麵一齊食,好好味好夾👍但係啲豚肉份量就比較少。 講到個沾麵汁,一黎到,第一下係覺得都幾油下,真系好似有層油浮係面咁,但係到食落,又幾驚喜wor,用黎沾麵食,又好似個油膩感冇咁強。麵既掛湯能力好夠,而個湯底係真係食到有少少好似鰹魚咁既鮮味,搭配埋佢既醬油味,真系好好味,係我係其他沾麵舖冇食過既味,值得一試。不過略嫌個湯底咸左啲,可能因為我揀左濃湯啦,但係我自己就仲接受到既,用黎沾麵食都算平衡到,不過如果唔係重口味既人就最好都係揀翻淡湯會好啲。食到最後有得叫店員幫你加雞湯,飲埋淨低
1️⃣周月沾麵 ($93) (糖心蛋+$10)
不過略嫌個湯底咸左啲,可能因為我揀左濃湯啦,但係我自己就仲接受到既,用黎沾麵食都算平衡到,不過如果唔係重口味既人就最好都係揀翻淡湯會好啲。食到最後有得叫店員幫你加雞湯,飲埋淨低既沾麵汁,好飲係真係好飲既,但係真係有啲太咸la,就算加左雞湯溝稀左都係太濃味,我飲左幾啖就冇飲la。但係我覺得佢個湯既味係好味既,純粹真係太濃la,可能真係應該要叫淡湯會好啲。 佢呢度選擇都幾多,有得揀濃湯淡湯,同埋熱麵冷麵,我就揀左濃湯冷麵。
同埋好好既係,佢連麵量都有得揀,有100g 200g 300g 揀,全部都一樣價錢,咁樣細食啲既可以揀100g 或者 200g 唔洗驚食唔曬浪費食物,大胃王(好似我咁🤗)就可以揀300g,包你食得飽。一開始碗麵送到黎既時候我都嚇左嚇,諗緊會唔會食唔曬,但係最後食下食下,又真係食得曬wor😂覺得佢個沾麵汁好既地方係佢雖然係有啲偏咸,但係佢都有少少醋既酸味,令人食落唔會覺得好滯。