2022-02-08
♨️玄鮨銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓@xuansushi ~Part II~❤️銅鑼灣米芝蓮推介日本高級料理「玄鮨」果然名不虛傳,今餐食omakase, 有幸由遠師傅主理,淺談幾句已知道他充滿經驗,今餐兩個幾小時慢慢品嚐廚師發板絕對係大大滿足,口感同視覺充滿歡樂。📌赤鯥魚壽司📌北寄貝壽司睇住師傅達生魚咁達佢,令佢神經線鬆弛,入口更爽口📌金目鯛壽司📌野生鯥線魚壽司📌牡丹蝦配自己隻蝦頭膏併魚子醬蝦,我最鍾意食蝦,呢隻蝦我比10分滿分🥰📌生雲丹赤海膽今日主角之一,師傅絕不手軟,一排過上比你,絕對係至高享受📌海膽手卷再嚟更高層次的海膽手卷,師傅講咗一輪係競投名次第10名,好食情形非筆墨能形容,只能夠自己口腔內深深感受📌A5和牛薄燒已經滿口海鮮味,再嚟A5和牛衝擊一下📌魚湯烏冬熬製6小時的魚湯,清甜程度爆燈📌雪白魚湯唔食烏冬可以直接叫碗湯📌靜岡縣蜜瓜今次呢個蜜瓜冇甜到那喉嚨,甜度適中📌朱古力蛋糕感覺好似食緊Tiramisu,香滑軟綿,飽到反艇都要食埋最後一口🤣食物:9.5/10抵食:8/10環境:8.5/10#銅鑼灣美食 #食在銅鑼灣#causewaybayfood #米芝蓮推介 #michel
銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
@xuansushi
~Part II~
📌赤鯥魚壽司
📌北寄貝壽司
睇住師傅達生魚咁達佢,令佢神經線鬆弛,入口更爽口
📌金目鯛壽司
📌野生鯥線魚壽司
📌牡丹蝦配自己隻蝦頭膏併魚子醬
蝦,我最鍾意食蝦,呢隻蝦我比10分滿分🥰
📌生雲丹赤海膽
今日主角之一,師傅絕不手軟,一排過上比你,絕對係至高享受
📌海膽手卷
📌A5和牛薄燒
已經滿口海鮮味,再嚟A5和牛衝擊一下
📌魚湯烏冬
熬製6小時的魚湯,清甜程度爆燈
📌雪白魚湯
唔食烏冬可以直接叫碗湯
📌靜岡縣蜜瓜
今次呢個蜜瓜冇甜到那喉嚨,甜度適中
📌朱古力蛋糕
食物:9.5/10
抵食:8/10
環境:8.5/10
#銅鑼灣美食 #食在銅鑼灣
#causewaybayfood #米芝蓮推介 #michelinguide #日本料理 #香港美食指南 #香港美食 #香港美食日記 #omakase #廚師發板 #刺身 #壽司 #michelin #michelinstar #hkig #hkfoodie #hkfood #foodiehk #foodhk #foodie #日本料理 #foodphotography #foodblogger #foodpics #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodpic #hkfoodieblogger #hkfoodielife #foodstagram