2012-06-18
是日去筲箕灣見完工,正好是午飯時間,於是來到這家經過了很多次,卻因為人多而沒有入去的米芝蓮推薦食肆。向來對咖哩情有獨鍾,無論是印度咖哩、日本咖哩還是泰國咖哩,通通都係我至愛。不過呢間認真好火,平日的lunch time都好多人。好彩得我一個人,所以可以好快同人搭檯坐下,其他人就要等多一陣啦。人氣午餐都有咁多選擇,$48一份都可以接受,畢竟都係米芝蓮星級。要了個咖哩雞配普通烤餅~個燙好濃好杰,都好香。個人覺得濃o左小小之後上來主菜,咖哩味唔算濃。可能期望太高,講真上黎個一刻係有少少失望gei。。因為我要了烤餅,需要製作一段時間,所以靜靜地睇住個咖哩好耐,先至等到烤餅。再食咖哩,已經冇咁熱,或者會影響到個口味吧。不過!個烤餅真係冇令人失望!非常非常非常之好味~鬆軟但又不失煙un。見到玻璃廚房裡面gei印度哥哥一刻都不停地係都整餅,手工嫻熟,好佩服。或者,米芝蓮顆星就係畀呢塊餅都唔出奇啦~最後要了杯熱檸茶,作為呢次米芝蓮食肆嘗試gei終結。令我意猶未盡的,始終只有個張餅。咖哩只算得上不過不失之作。或者,下次可以下其它咖哩,可能會好d~
Other Info. :
可能因為生意太好,服務態度反而冇咁friendly。尤其個收銀姐姐,由我入座直到買單離開,都冇見到佢嘴角上揚過。其實,大家畀錢去食飯,除左食物gei味道之外,餐廳服務員的態度都好重要。見到服務員態度親切,客人係用餐的時候都會enjoy多d。所以真心希望呢間米芝蓮食肆能夠在服務方面也能爭取達到星級。