2021-06-02
今日難得飲咗一餐靚茶 - 灣仔明閣.香辣豆腐海鮮餃 –新點心, 之前未食過, 一食十分喜歡. 入口一陣麻香花椒味, 唔會過辣, 配上清新豆腐海鮮餡, 一流. 下次要再試.雪山竹炭叉燒餐包 –竹炭餐包, 配上酥甜既雪山. 一黑一白十分有趣, 甜甜地既外層夾埋入邊既蜜汁叉燒, 口感十足, 味道剛好.巴馬火腿蘿蔔千絲酥 – 最愛灣仔明閣既和牛千絲酥. 今次一試巴馬火腿蘿蔔千絲酥, 巴馬火腿無蓋過蘿蔔既清甜, 反而令甜味更突出, 加埋外層酥皮既油香, 大愛.葡汁海皇蜂巢芋頭 – 炸得香脆不油, 外層蜂巢好乾身. 芋頭加上葡汁好夾, 屬必點之選.牛油果蟹肉鮮蝦春卷- 睇落普通, 但包住既牛油果炸完後半溶, 加埋蟹肉鮮蝦, 食落唔會太乾剛好.濃湯花膠雞絲羹 – 女士一定要點, 補充骨膠原之選.麻香金絲蛋散 – 十分出色, 完全唔油, 蛋白加上酥脆口感, 配埋蜜糖, 就算好飽都要食埋.Overall 十分滿意, 樓面服務周到有禮貌, 亦會主動推介食物. 食物上枱熱度亦好夠. 我覺得灣仔明閣既點心經常有新款式, 唔會食親都係一樣既野, 去過就知必定有驚喜. Highly recommended.
香辣豆腐海鮮餃 –
濃湯花膠雞絲羹 – 女士一定要點, 補充骨膠原之選.