2017-09-23
厚福街愈黎愈多食店,平日我都比較多光顧大廈嘅日本菜,今日收工同男朋友黎到8樓嘅阿利水韓國料理,食下韓國菜。餐廳位置唔算好多,裝潢傳統、地道,唔係好新式嘅韓國餐廳,用上木枱木梳化櫈,晚市未坐滿,但都有唔少客人,有啲燒肉、有啲食韓國料理。店員安排我地坐喺靠窗位置,環境舒適。揭開餐牌先見到佢地原來曾被定為米芝蓮食府之一,真係弱弱唔知道。個人對於米芝蓮嘅評定標準冇乜意見,亦好少作為平日食飯嘅參考。餐牌供應多款韓國菜,韓式燒肉、燜炒類、烤魚、煎餅、餃子、火鍋、拌飯、炒飯、麵食,定價中上,所以我地兩個都係點左兩款食物。如果要燒肉可能要多幾個人分享。點單不久後,店員就送上前菜,新式嘅韓國菜好少會供應咁多款式,一般傳統嘅韓國餐廳都會有約莫6-10碟。當然啦,每碟嘅份量都唔算好多,相信係按人頭份。沙律味道唔錯,可能加左少少梨汁,入口酸甜,幾清新另外泡菜、芽菜、豆角、西蘭花呢啲都係中規中矩。海鮮豆腐腦辣湯 $150湯品方面選擇都多,人蔘雞湯、大醬湯、豆腐辣湯、牛排湯、牛尾湯、牛骨湯等,定價相約。點左個比較簡單嘅海鮮豆腐湯,一人份量,附上白飯一碗,價位都係米芝蓮級啊,好在都係幾多料,有大量豆腐,泡菜、雞蛋、
海鮮豆腐腦辣湯 $150
點左個比較簡單嘅海鮮豆腐湯,一人份量,附上白飯一碗,價位都係米芝蓮級啊,好在都係幾多料,有大量豆腐,泡菜、雞蛋、翠玉瓜、魷魚等配料。湯底方面呢款都比較難失手,只要夠辣、夠熱,都會好食的,味道恰如其份呢。上枱熱辣辣,味道唔會過辣,而且味精感唔重,食完都唔會好鹹,輕鬆食完一碗飯
炒魷魚五花肉 $280
因為即時製作,呢份炒魷魚都等左一段時間,我地另外配左一碗白飯,如果齋食會比較重口味,配個飯會比較開胃,又唔會太鹹。
五花肉切成碎塊,煮得腍身又唔肥膩,好入味!魷魚圈嘅份量大方,而且切得幾大圈,真心覺得呢份幾高質,雖然睇落價錢貴少少,但味道好接近韓國食到嘅
餐牌: