2023-05-20 149 views
今日一家去左銅鑼灣,喺一間叫做「牡蠣不如歸」嘅日本菜同拉麵店食lunch。我哋唔太常去銅鑼灣,今日剛好經過見到呢間店,就心血來潮入去試下。其實我對佢嘅名都唔太知點讀,但係見到佢係米芝蓮一星拉麵店金色不如帰嘅姐妹分店,心裡都有啲期待。🍜😋呢間店以蠔為主題,有好多蠔嘅料理同埋限定嘅牡蠣鹽味拉麵。佢哋嘅招牌係「牡蠣黃金湯」湯底,好特別啊!湯底係用好多新鮮蠔慢煮而成,然後再加入自家製嘅牡蠣醬、鮮蠔油、花蟹油、蒜蓉牛油同新鮮火箭菜等等。咁多材料一齊煮,味道一定好豐富!🍜❤️我哋嗌咗牡蠣鹽味拉麵,加埋一隻溏心蛋,另外仲有煙熏黑椒豚骨拉麵、燒豚肉叉燒丼同唐揚博多華味鳥。食落去,真係唔錯!拉麵湯底好濃郁,蠔味好鮮明,仲有層次感。拉麵同配料都好好味,拉麵爽口,叉燒肉質鮮嫩多汁。叉燒丼係一碗燒豚肉擺喺白飯上面,肉質鮮美,仲有啲微微焦糖味,好滋味。而唐揚博多華味鳥就係鹹香多汁,好好食!‼️😋食完好滿足我哋就去行宜家傢俬買嘢了~😊

食完好滿足我哋就去行宜家傢俬買嘢了~😊
牡蠣鹽味拉麵