2022-12-30 620 views
Christmas Eve 唔想同人迫食西餐,今晚好特別去咗食中菜。估唔到餐廳都有少少聖誕裝飾,汽球,有聖誕帽accessories 準備俾客人。一坐低就有杯桂花菜,so nice。第一次嚟淨係ordered推介食物。蜜汁叉燒,唔肥但做到好鬆化,有少少焦香,仲配有蜜餞豆,正。朋友訂枱話有兩款蟹蓋,所以各叫一款。炸蟹蓋,外面炸到脆卜卜,入面啲全部蟹肉加少少洋蔥,十分之足料。芝士蟹蓋,外面芝士焗得好香,入面都係滿滿嘅蟹肉。個人覺得唔大食,可以兩個人share一個就夠。龍蝦湯脆米海鮮泡飯,湯係十分濃龍蝦味但唔會好膩,有爽口彈牙龍蝦,配油炸鬼薄片同脆米,口感好好。餐廳會送一棵好靚可以打卡嘅甜品樹,每枱都有少少唔同,我見附近張枱有桂花糕,紅棗糕但我無…. 因為第一次嚟唔知有甜品樹,所以我哋ordered芝麻卷,有芝麻味唔太甜。同埋焗西米布甸,入面係栗子蓉。
蜜汁叉燒,唔肥但做到好鬆化,有少少焦香,仲配有蜜餞豆,正。
2022-12-24
Type of Meal