2021-02-12
⭐️⭐️⭐️Michelin 3 Stars法國餐廳😍今次跟我daddy搵食😋黎慶祝daddy mammy結婚週年紀念 帶埋我同細妹🤤我地叫Menu “Signature” 有6個courses💫坐bar枱價錢會平過table 但我地一家4口坐table會開心d😜🍴𝐌𝐞𝐧𝐮 “𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞” $2180 pp.坐底冇耐就有個麵包籃🥐🍞🥖有13款咁多! Mini size好得意🤪每款都好好食😋一定唔會食得晒 可以打包拎走🤤之後係餐前小食(唔係menu上面) 有牛肝菌mousse脆片 同埋一碗🌽粟米mousse+雞湯jelly+鵝肝醬✨味道層次好豐富 甜鹹平衡得好好💕𝟏. 𝐋𝐞 𝐂𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫 𝐈𝐦𝐩𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥(魚子醬+🦀蟹肉+🦞龍蝦湯jelly+🥦椰菜花mousse)開頭望落好密集🤯但佢好好食所以我接受左佢個樣😂魚子醬同龍蝦湯jelly各有各獨特既鹹鮮 而蟹肉係清新既鮮甜 椰菜花mousse一粒粒但意外地重椰菜花味🤤creamy甜甜地 呢個好食😍𝟐. 𝐋𝐚 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜𝐡𝐞(白松露+🥚流心蛋+🍙risotto米餅)一上枱好香松露味🤤risotto米餅食落似
🍴𝐌𝐞𝐧𝐮 “𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞” $2180 pp.
𝟏. 𝐋𝐞 𝐂𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫 𝐈𝐦𝐩𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥
𝟐. 𝐋𝐚 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜𝐡𝐞
(白松露+🥚流心蛋+🍙risotto米餅)
一上枱好香松露味🤤risotto米餅食落似日本燒飯團 會痴牙個隻🤣見到流心蛋就知呢碟野我實中意😂
𝟑. 𝐋𝐞 𝐇𝐨𝐦𝐚𝐫𝐝
(🦞龍蝦球+龍蝦鉗+🍷紅酒醬)
龍蝦球係用紫蘇葉包住 入面一舊舊完整既龍蝦肉好彈牙 肉質非常好!😳醬汁我反而麻麻地(因為係紅酒🤭)
𝟒. 𝐋𝐞 𝐁𝐚𝐫
(🐟煎鱸魚+🍲馬賽魚湯)
上碟後侍應會慢慢倒入馬賽魚湯 係法國一種雜錦魚湯 好鮮甜🤤鱸魚完全冇腥味 肉質偏實淨彈牙🙈但側邊有d荷蘭豆/青豆😖我麻麻地所以冇食d豆🤢
𝟓. 𝐋𝐞 𝐁𝐨𝐞𝐮𝐟/ 𝐋𝐚 𝐂𝐚𝐢𝐥𝐥𝐞
Main course係二選一 我地每人叫唔同可以試晒兩款😆一款係🥩A3和牛+🍄蘑菇+🍆矮瓜pesto~ 和牛入口即融 好肥美好香🤤個蘑菇煮到好淋 好重矮瓜味👍🏻我較中意另一款 係🦆鵝肝乳鴿卷+🍗乳鴿髀~ 乳鴿肉勁軟淋淋好juicy 好濃乳鴿肉香味 夾埋鵝肝實中意🤤另外仲有招牌薯蓉🥔好食到一個點係我勁飽都要食晒佢😭🥰勁creamy好重奶香+牛油味🤪
𝟔. 𝐋𝐚 𝐏𝐨𝐢𝐫𝐞/ 𝐋𝐞 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭
甜品都係二選一🙈一款係🍐梨mousse & sobert+💥爆炸糖~好清新 淡淡梨香味 底層既sobert好冰凍🥶上面個塊一格格既薄片係爆炸糖🤯另一款係🍫朱古力mousse cake+🥥椰子sobert 個mousse cake好漿口好濃苦朱古力味🙈個人中意梨個款多d 特別d~
最後飽到傻都要試下佢地好出名既Cappuccino☕️(平時唔飲咖啡 仲要夜晚飲我真係玩命😂)還可以啦😚仲有Madeleine cake 我第一次食🙈原來係外脆內軟 幾輕身😋
佢地仲有幫我地影相📸即時曬出黎比番我地 又影得幾靚😛我覺得服務好好 唔會太active chur住同你傾計/問你覺得點 而每道菜介紹得好到位👍🏻