2024-07-29 381 views
今次去咗旺角豉油街嘅#梁慶記,呢間餐廳嚟自澳門,仲係米芝蓮餐廳,專營澳門麵食,真係非常期待試下佢哋嘅招牌菜。同大家分享下我哋嘅體驗。咖哩安格斯牛魔王飯呢個#咖哩安格斯牛魔王飯真係一絕,牛肉質地非常嫩滑,咖哩汁濃郁但唔會太辣,配埋白飯非常好食。牛肉同咖哩嘅味道融合得非常好,每一啖都充滿住香濃嘅咖哩味,令人回味無窮。🍛🥩🍛🍛(4.5分)籠仔雲吞呢個#籠仔雲吞,雲吞皮薄餡靚,內裡包住豐富嘅蝦肉同豬肉,食落非常爽口。配埋特製嘅醬汁,味道更加突出,真係好味到不得了。🥟🥟🥟🥟(4分)極上肥牛酸辣金湯米線呢個#極上肥牛酸辣金湯米線湯底非常濃郁,有淡淡嘅酸辣味,配埋嫩滑嘅肥牛,真係一流。米線煙韌彈牙,湯底嘅味道非常豐富,每一啖都充滿滋味。🍜🍜🍜🍜⭐(4.5分)籠仔腩汁菜芯呢個#籠仔腩汁菜芯,菜芯非常新鮮,淋上特製嘅腩汁,非常入味。菜芯嘅口感爽脆,配埋腩汁嘅濃郁味道,真係非常滋味。🥬🥬🥬🥬(4分)招牌豬扒包(走洋蔥)呢個#招牌豬扒包,豬扒非常嫩滑多汁,外皮烤得香脆,內裡保持住豬扒嘅鮮味。雖然走咗洋蔥,但味道依然非常豐富,配埋特製嘅醬汁,真係令人回味無窮。🍔🍖🍔🍔(4分)飲品:滾水蛋(少甜)呢個#滾水蛋,

咖哩安格斯牛魔王飯

籠仔雲吞

極上肥牛酸辣金湯米線

籠仔腩汁菜芯

招牌豬扒包(走洋蔥)

飲品:滾水蛋(少甜)
呢個#滾水蛋,味道非常特別,蛋香濃郁,口感非常滑。少甜嘅做法令味道更加清新,唔會覺得膩,非常值得一試。🥚🥚🥚🥚(4分)

飲品:奶蓋芝士紅豆(少冰)
呢杯#奶蓋芝士紅豆,芝士奶蓋非常濃郁,紅豆嘅甜味適中,配埋少冰嘅做法,令整杯飲品更加清爽。🍹🍹🍹🍹(4分)

總結來講,呢次梁慶記嘅體驗真係非常滿意,食物味道豐富,服務亦都非常貼心。如果你鐘意食澳門麵食,呢間餐廳絕對值得一試!

#旺角美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #旺角探店 #香港打卡 #香港好去處 #旺角推薦食品