2023-08-10
香港有林林總總嘅中餐館,屹立喺尖沙咀市中心呢一個黃金地段,居然俾我哋喺美麗華廣場一期尋找到呢一間寶藏餐廳😍 宴席菜餚包羅萬有,除山珍海味之外,仲有精緻講究嘅中式料理!米芝連推介的👍🏻精緻講究嘅中式料理!1️⃣ 阿翁砂鍋炒花膠餐廳選用了印度花膠條、生拆羔蟹蟹黃、游水花蟹肉、蛋白及火腿絲來烹調。今晚第一道菜已經領略到一梳梳蟹肉與花膠的完美交融,令我哋味蕾感受到極緻的滿足和享受!2️⃣ 碧綠潮式石榴雞呢款菜式包裹住鮮雞粒、冬菰粒、鮮蟹肉蓮子粒、馬蹄粒唐芹粒,令成道菜口感層次豐富,唔會太單一口感。師傅喺炒餡調味料上到花盡心思,連調味粉都五花八門,層出不窮,每一款份量到啱啱好,令口感唔會太咸,增添幾分風味。3️⃣ 香芹羅白海班卷餐廳採用咗好1條約7斤嘅游水黃皮老虎班,去皮后卷住火腿絲、冬菰條、芹菜條,再用芹菜絲綁住。餐碟上鋪滿蘿蔔,以上湯浸住,先清燉約15分鐘後,再連同預先包好嘅班卷一同煮熟,令到班卷深入濃郁嘅雞湯味,蘿蔔亦好入味!4️⃣古法瑤柱炸釀蟹蓋啖啖肉又鮮甜的釀蟹蓋可謂中餐經典之選!餐廳用料上乘,蟹肉金黃酥脆,色澤明亮金黃,絕對喺用心之作!享用釀炸鮮蟹蓋時,加少少醋同吃,更添另一番滋味,鮮甜蟹肉囗感層次
1️⃣ 阿翁砂鍋炒花膠
2️⃣ 碧綠潮式石榴雞
呢款菜式包裹住鮮雞粒、冬菰粒、鮮蟹肉
3️⃣ 香芹羅白海班卷
4️⃣古法瑤柱炸釀蟹蓋
啖啖肉又鮮甜的釀蟹蓋可謂中餐經典之選!餐廳用料上乘,蟹肉金黃酥脆,色澤明亮金黃,絕對喺用心之作!享用釀炸鮮蟹蓋時,加少少醋同吃,更添另一番滋味,鮮甜蟹肉囗感層次豐富。
5️⃣ 富豪福建炒飯
炒飯最緊要炒得夠鑊氣,富豪炒飯真係實至名歸!材料用咗瑶柱、鮮蝦粒、燒鴨粒、冬菰粒,再加啲葱花同鮑魚汁去調味。飯粒粒粒分明有嚼口,每一啖都食得出師傅嘅心機,皆佔有濃濃嘅蛋香蔥花味!