2015-10-16 678 views
早知晨早落黎攞位啦,依家先叫到 33 號,幾時先到 43 喎﹗有無咁好食呀?多人成咁,無試過諗住黎一探佢虛實添。好無決定同美女 Yo 及美女希飛的落大埔翠榮食雞煲算呢?難得兩位美少女專登入黎上水同我食晚飯,但居然排長龍,真係唔好意思要大家一齊企街等位。傳聞中美味醉雞煲,就由您試起先,有菜送喎,多謝。生料好少種類,亦無海鮮,亦無靚食材,全部都非常普通及平價野,提唔起食慾呢。基本上坐係度無咩人理,雞煲、生料都上得慢,可能因為樓上雅座仲要坐到最入面啦。馳名醉雞鍋細雞,唔知大雞有幾大呢?得佢滾起再落雞,再滾起熄火焗一焗就食得喇,製作鮮嫩雞肉既方法。飲住啤酒等,個火好慢有排等。雞件都幾靚女喎,白雪雪又富光澤,睇落好有彈性及新鮮,賣相滿意。放完雞件再次滾起,好肚餓,開飯喇!試啖湯先,超甜紅棗味囉,藥材味同紹酒味微弱到近乎零,唔掛知得加酒要加 $10 大元啦!成鍋紅棗茶一樣勁甜,救命!慢慢浸熟既雞肉非常嫩滑多汁呢,肥瘦適中,泛著鮮雞味道,但已滲入太多紅棗甜味喇,甜雞怪怪的。鮮牛肉,好明顯一早切定醃埋分好晒落碗度,出晒血水喇!賣相完全係乸過既牛肉顏色及質感。𤆥一堆試試,乸到滑啫啫又腍劈劈,好假既牛嘋無

鮮牛肉,好明顯一早切定醃埋分好晒落碗度,出晒血水喇!賣相完全係乸過既牛肉顏色及質感。𤆥一堆試試,乸到滑啫啫又腍劈劈,好假既牛嘋無鮮肉香,算罷啦。依度只有 cheap cheap 肥牛供應,見到隔離枱嗰碟係街市十幾蚊磅貨色,即係肥膏多過煙肉嗰款,瘦肉只有一兩成囉,我放棄唔要喇。

自家雲吞,雲吞定水餃黎架?永發自家還是人地自家呢?味道同質感似水餃多過雲吞,咬落結實唔價散開,滿意。都係嗰句,湯底太甜,烚任何食物都甜甜地囉。

長蟹柳,我都好驚唔知比咩我,所以問問侍應阿姐先,最終都係得唔到答案,照叫黎試試無緊要。原來係遇水即溶,烚兩烚散晒嗰隻大陸蟹棒,麻麻地。我仲諗住佢寫長蟹柳會係日本皇帝蟹柳,我真係諗多左。

不是傳說中咁好食吧!唔係醉雞煲,係紅棗甜雞煲囉!雞幾好味好滑有雞味,其他生料普通到唔想食,非常一般既一般。失望!豁出去吧!第一次亦可能係最後一次。

鮮牛肉
自家雲吞、長蟹柳
2015-05-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)