2017-07-27 253 views
要喺油尖旺,港島中西區搵一間有情調,食物又有質素既西餐同愛人把酒談心一啲都唔難,但要喺粉嶺,上水搵,真係談何容易。當然,有我儀儀仔呢個地膽就冇有怕。男仕們要留意喇,如果有啲咩女仕既大時大節如情人節,生日,結婚週年紀念,拍拖週年紀念等等.......下刪二千字,就可以黎聯和墟試一試呢一間情調西餐。餐廳位置雖然較為隔涉,但平日夜晚黎人流唔多, 幽暗既燈光份外有情調,餐廳亦播放左柔和既音樂,同情人約會真係一流架。同一般意大利餐廳一樣,侍應會先送上各式各樣嘅麵包。麵包亦配咗三種醬料,分別為沙律醬,黑措同橄欖油。唔同嘅麵包有唔同嘅口感,麵包棒就比較乾身比較硬,其他就好軟熟同好香,我哋未食主菜前已經食飽咗啦。食完麵包之後就上餐湯,餐湯為煙肉忌廉粟米湯,又幾好味喎。唔太鹹,而且有好香煙肉味,食落仲有粒粒嘅粟米,口感豐富,而味道有啲似金寶嘅粟米湯。小食叫左蟹肉餅。蟹肉餅啖啖都係蟹肉,佢煎得好香好有蟹肉味呀,加上左木魚味道雖然偏鹹咗,但夾埋啲沙律菜食啱啱好中和番。我哋叫咗兩款主菜,第一款就係香烤鴨肉扁意粉。呢個扁意粉,鴨肉非常香呀,好有鴨既味道,而且鴨肉非常之嫩滑,一啲都唔鞋唔韌, 值得一讚嘅係扁意粉鋪

當然,有我儀儀仔呢個地膽就冇有怕
,就可以黎聯和墟試一試呢一間情調西餐

,餐廳亦播放左柔和既音樂,同情人約會真係一流架。

我哋叫咗兩款主菜,第一款就係香烤鴨肉扁意粉。呢個扁意粉,鴨肉非常香呀,好有鴨既味道,而且鴨肉非常之嫩滑,一啲都唔鞋唔韌, 值得一讚嘅係扁意粉鋪滿咗一片片薄薄嘅車打芝士,芝士本身係好濃味,但係如果配合咗個意粉一齊食,就啱啱好喇。而果汁有少少酒香,幾特別呀。

另外一款主菜係八爪魚蜆肉意大利飯。我哋以為呢個意大利飯個味應該冇個扁意粉咁濃味喇,點知一食落口,就有陣陣橄欖香。而意大利飯一般都係一粒粒好硬,但係今次呢個完全唔同,佢啲飯硬度剛好,我就非常之鍾意勒。跟住要讚嘅係佢啲蜆肉,係非常非常之新鮮,我除咗係一啲賣清蒸海鮮餐廳食到咁鮮味嘅蜆之外,今次都係第一次喺西餐廳食到咁新鮮嘅蜆,而且蜆肉亦非常之肥美,啖啖肉好鮮甜好正。而八爪魚就不過不失啦, 煙煙韌韌亦有咬口。飯入面仲加咗一啲頗酸既蕃茄,夾埋個飯一齊食可以刺激到味蕾, 睇得出師傅係有用心調配過。

最後當然唔少得食甜品啦, 首先係跟 set 配嘅檸檬撻,上面有啲野莓。個檸檬撻個皮非常鬆軟,而檸檬夾心有少少酸味好清新既甜品
另外我哋就加咗40蚊將set 入面嘅甜品轉咗做朱古力心太軟。嘩!呢個心太軟真係做得非常出色。切開咗之後,濃濃嘅朱古力流心浸咗出嚟,但係又唔係成pat嘢咁樣。朱古力味係苦苦地,岩晒我。而薄荷雪糕好薄荷味好香濃,加埋啲朱古力脆脆同心太軟配搭食好好好正呀!

成餐飯我哋食到咁既質素,都只係五百幾蚊。如果要出尖沙咀中環呢啲地方食,我諗要成八百蚊。所以話呢,平民區未必冇好嘢食嘅。我希望呢間餐廳多啲人認識呀!

另外一樣嘢非常非常的重要! 就係呢度嘅大廚真係好鬼似蕭正楠,仲好後生靚仔㖭
有興趣嘅女士不妨嚟睇睇。