2018-07-23
今日與先生到粉嶺探朋友,見到星味星洲雞飯,非常吸引,好似都不錯,於是決定試嚇。餐廳不是很大,但裝修整潔舒適。星洲雞飯$65。聽說這裹招牌菜就是星洲雞飯,當然要試一試。一試果然不錯,肉質鮮嫩,連怕食雞胸肉的我也不覺得榎。雞肉沒有多餘肥膏,雞皮又爽,連皮食也不覺肥膩。而油飯同街外的有點不同,加了一些類似蒜的東西,味道比街外的更有味道。而且個餐仲附送埋例湯,個湯好足料,又冇味精。老闆見我地2個人,仲私人醒多碗比我地飲呢!菠蘿咕嚕肉$45。肉質鬆軟,舊肉炸到岩岩好,配合酸酸甜甜的汁,拎黎送飯簡直一流,喜歡吃酸的值得一試。送例湯,例湯夠足料,非常清甜,而且還有大大件的青紅蘿蔔。佛山燻蹄$45。燻蹄切得厚簿適中,塊肉晶瑩剔透,加上夠晒凍,再配埋附上既秘製醬汁簡直係絕配。咸寧七跟餐加$5。咸檸夠晒味,配合埋7喜,在炎炎夏日飲簡直是一種享受。
餐廳不是很大,但裝修整潔舒適。
星洲雞飯$65。
星洲雞飯
例湯
菠蘿咕嚕肉$45。
送例湯,例湯夠足料,非常清甜,而且還有大大件的青紅蘿蔔。
菠蘿咕嚕肉
佛山燻蹄$45。
佛山燻蹄
咸寧七跟餐加$5。
咸檸夠晒味,配合埋7喜,在炎炎夏日飲簡直是一種享受。
咸寧七跟餐