2022-03-03
前幾年好鐘意去深圳食一間叫做探魚既餐廳,冬天食辣烤魚再加打邊爐好正~但近喱一兩年,已經唔會再返內地啦,再加上疫情,好耐冇依過烤魚。早前竟然畀我係聯和墟搵到喱間叫做辣辣屋既舖頭,主打食烤魚架!餐廳其實不止食烤魚,見到有唔少小食、涼菜、飯同面等,但最吸引我既都係烤魚。烤魚方面,有唔同口味,我地就簡左香辣泡椒烤魚(小辣),店員同我地講江團魚最岩就係用黎烤,骨唔多,果然真係啖啖肉好正XD 習慣左食烤魚一定會加寬粉~雖然喱到冇寬粉,但薯粉都好正,推介一定要加薯粉同埋解辣的萵荀。提一提就係唔食得好辣既朋友真係小辣就夠,因為個湯會愈煮愈辣呀!好過癮~~因為愈食愈辣,我地都額外叫左餐廳既水果茶~超抵,$45 有整整1300ML, 同朋友SHARE都好大杯:)另外我地都額外加左幾款串燒,串燒味道都非常唔錯,燒得好香但又唔會乾得濟。如果大家唔想只吃烤魚都可以額外叫串燒做小食XD