2024-05-20 57 views
今日約咗朋友食元朗依間粉系泰國餐廳,而且仲係動物友好餐廳。以粉紅色色調為主,好搶眼,好易搵到。入到去裝修都好靚、好modern,有次似咗同泰國嘅感覺。首先,我哋叫咗一個泰婆婆秘製海南雞飯。雞皮爽口,雞肉好嫩滑,加埋個甜酸辣雞汁,真係越食越開胃🤤之後我哋叫咗個泰式香草炒肉碎炒意粉配溫泉蛋。意粉炒得好乾身,意粉好彈牙,但我覺得炒肉碎配炒飯會更夾。嚟食泰國嘢,點少得冬陰功海鮮湯。海鮮湯偏甜,唔太辣,裡面隻蝦好大隻,海鮮都好鮮味。甜品方面,我哋叫咗一個皇家泰茶泰刨冰。刨冰泰茶味超濃郁,唔太甜啱啱好,刨冰做到好綿,配上面嘅椰子雪糕一齊食可以減膩,另外刨冰有跟埋熱珍珠同埋蛋糕塊,方便我地自由配搭黎食。芒果糯米飯一定係必食甜品。芒果粒好甜,糯米飯上面有撒餅碎,失落比平時食嘅芒果糯米飯多一層口感。

入到去裝修都好靚、好modern,有次似咗同泰國嘅感覺。

泰式香草炒肉碎炒意粉配溫泉蛋

冬陰功海鮮湯