2020-09-20 505 views
好耐之前好姐妹就已經話想試一間叫「鳥語」既💛cafe,而呢間cafe 早幾個月係K11開左間姐妹分店叫做「花香」;前者主打日系風西式輕食,而後者小食同飲品類就偏向台式路線,感覺多元化d就揀咗呢間黎幫襯🍴-Cafe走粉紅少女風,用餐空間其實就唔係好大,係門口一眼就見盡成間cafe👀 近門口位有個影相打卡區,唔少客人會走入去影相📸 幫襯當日隔離幾檯客人都有自攜生日蛋糕🎂黎慶祝,食過呢餐之後既感想係如果黎呢度影相打卡還可以,但論食物質素既話就只屬一般,同等價位可以有其他更好選擇🤔****************************** ✨慢煮和牛伴牛肝菌蔥飯🍛($138)呢度所有飯類🍚都加入左其他食肆比較罕見既薏米同小米,相比單一白飯,呢度既供應比較有營和牛粒🐮食落有少少牛味,不過口感同平時食開既牛肉粒分別不大,食唔出係慢煮而成🤨餸汁就夾雜蘆筍、本菇🍄、紅椒粒、蔥花同幾片牛肝菌碎,原以為汁底會係牛肝菌味,但牛肝菌既味道好弱,整體味道偏中式,感覺似食碟頭飯😓 試過之後我地一致認為同想像中有好大分別而對佢失望🙁-✨紅粉明太子三文魚子忌廉意粉🍝($98)本來想點menu上推介既花香特色大蝦卡邦

✨慢煮和牛伴牛肝菌蔥飯🍛($138)

✨紅粉明太子三文魚子忌廉意粉🍝($98)
本來想點menu上推介既花香特色大蝦卡邦尼意粉,但見到隔離檯實物得半碟而且要138蚊,最後轉軚揀左呢客較為經濟既意粉🤷🏻‍♀️

意粉既忌廉汁唔算好杰所以食落較為輕盈唔會好膩,惟獨明太子既份量比起其他地方食到既算係偏少;至於三文魚子同蘑菇片🍄就不太特別,整體中規中矩

✨蛋蛋拉絲蛋餅🧀🥚($68)
煎至金黃色既蛋餅皮頗厚身,口感外脆而紮實,食落幾有蛋味🥚,最估唔到既係佢有幾分似平時係台式小店食到既味道🙈

夾心既芝士🧀份量不少,灸燒🔥過後特別惹味而且煙煙韌韌,呢份蛋餅係3款食物當中最令人滿意既😋

✨黑糖酒釀拿鐵配懸浮綿花糖☕️ ($55)
飲慣台式飲品🥤都總會對黑糖有情意結😛 除左配酒釀之外,呢度仲有配熱薑汁鮮奶同兩款珍珠凍飲可以揀;不過黑糖酒釀latte呢個配搭實在太特別就揀左呢杯黎試
Latte上面既懸浮綿花糖係cafe自家製,有幾款卡通造型不過隨機供應,其他飲品亦可加10蚊加配🙆🏻‍♀️ 幫襯當日好好彩得到想要既獨角馬🦄,飲品上桌時見到隻獨角馬訓左係幼滑既奶泡上面忍唔住影左好多相📸,實在太得意啦😍
黑糖同酒釀本身已經混合埋一齊而唔係分開加入latte內,奶泡上同杯底都有唔少酒釀既蹤影;黑糖甜度適中不過就無乜黑糖香;而咖啡味道偏淡不過可以理解,始終呢度唔係專賣咖啡既cafe🙈
個人認為酒釀同咖啡呢個組合唔太夾,加左酒釀既咖啡飲落帶酸,味道唔太討好😥

✨玫瑰拿鐵配懸浮綿花糖🌹☕️ ($52)
呢杯玫瑰拿鐵同樣配有綿花糖,狗仔🐶造型夠晒盞鬼🤣
好姐妹唔飲開咖啡都認為呢度既咖啡味道偏淡,玫瑰味同樣唔太重,反而 #habitu 個杯更為出色
👧🏻人均消費:$210 (另+10%服務費)
😋味道指數:3/5
💰抵食指數:3/5
🪑環境指數:3.5/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:3/5
📍花香
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓201號舖
⏰營業時間:12:00–22:00 (Mon–Sun)
$230 (Dinner)