2020-08-18 68 views
▲銅鑼灣新開嘅粉紅Cafe,又係女生打卡嘅好去處!白與粉紅,基本上係女仔嘅專屬顏色!🌸 每次見到呢對顏色組合,身為女生,都會萌生打卡衝動!😍 最近銅鑼灣開咗間樓上舖「白房子 White Hse」~喺雪白嘅裝修中,掛滿花卉布置,其中仲有一面粉紅嘅打卡花牆,齋睇相都心心眼呀!😍趁呢個Weekend,剛好朋友又放假,就立即約嚟打卡! 店內好多花卉裝置,帶有原野氣息。窗口對工銅鑼灣鬧區,感覺好Chill~窗戶觀景,幾寫意~吊燈與花串,每個細節都好靚~椅子好可愛!好有公主Feel~嚟到白房子,店舖雖然比想像中細,但每個細節都非常精緻,除咗裝修,令我意外係食物質素都唔錯!(通常打卡令嘅地方,食物都一般般🙊💦)好似佢哋用嚟擺盤嘅鮮花,都係外國空運而來嘅時令食用花,好似三色堇、玫瑰或蘭花等等,不含農藥,諗都知成本幾高下! 另外,主廚因為愛周圍飛,品嘗唔同國家嘅美食,所以料理都集百家之長,由意式燉飯、四川麻辣風主食,到和風料理都有,基本上選擇幾多,唔難搵到啱食嘅嘢。無論係食材、擺盤或環境,白房子比我感覺都好好!呢款意大利飯,底層係由紫椰菜及忌廉煮成嘅意大利飯,上面清酒煮藍青口及烤香草蒜茸大蝦,加埋食用花
▲銅鑼灣新開嘅粉紅Cafe,又係女生打卡嘅好去處!

店內好多花卉裝置,帶有原野氣息。
窗口對工銅鑼灣鬧區,感覺好Chill~
窗戶觀景,幾寫意~
吊燈與花串,每個細節都好靚~
椅子好可愛!好有公主Feel~

無論係食材、擺盤或環境,白房子比我感覺都好好!
紫醉金迷
呢款意大利飯,底層係由紫椰菜及忌廉煮成嘅意大利飯,上面清酒煮藍青口及烤香草蒜茸大蝦,加埋食用花及金箔點啜,靚到好似藝術品咁!味道方面,意大利飯creamy得嚟有嚼勁,大蝦啖啖肉得嚟唔乾柴,整體都幾好。不過,唯獨係藍青口我就一般般,肉唔多,同埋肉好實。
來自地獄的意粉
意粉如其名,以香辣感為主嘅一道料理!雖然不至於辣到去地獄,尚可接受,但我朋友已經敗走!😂其實我都係譚仔3小辣lv架咋!😂 我幾鍾意呢個意粉煮得夠乾身,帶有四川麻辣風味嘅醬汁~食完嘴巴有少少麻熱,但隨之而來有好強嘅香料衝擊,After taste好耐~口感特別! 其中我幾鍾意佢入面嘅洋蔥及煙肉,炒得好香,洋蔥甜甜地,煙肉香脆,同意粉隻麻辣味出奇地夾,推薦呀!
海鮮釀蟹蓋
朋友好想試呢個小食,所以我哋就order看看!一盤有4個蟹蓋,上面填滿芝士及海鮮混和而成嘅餡料,填嘅餡料又滿又札實。經過焗製,餡料外脆內香,味道有啲似魚蛋片,不過相對質感就軟滑啲,比想像中好食!另外,可能多忌廉同Cheese,食完幾飽肚。
White Hse Cookie Cup
呢個Cookie Cup真係好別緻,成個曲奇杯都食得架!🍪個曲奇杯仔奶油味濃,食上去有啲似Cheese Cake底層嘅餅底,而且杯內塗咗層朱古力,倒奶入面,奶會溶掉少少朱古力,溝埋一齊飲,感覺幾好!🤤
蜂蜜牛油果香蕉
只能夠說,呢杯絕對係超健康嘅特飲,味道就牛油果+香蕉及蜜糖嘅味道~其實唔會話令人有驚喜感覺,但非常足料,成杯無冰!對得住個價錢!不過,貪心嘅我還是想要凍哦,3x度天氣唔想飲室溫飲料。🙊
2020-08-14
$200 (Tea)
紫醉金迷
海鮮釀蟹蓋