2019-03-14
又係同那個大食朋友食飯,今次都係explore 下佢屋企附近o既麵食。呢間麵店開到凌晨十二點,咁如果試過覺得ok,佢以後夜媽媽肚仔餓都有多個選擇啦!主要有瀨粉、薯粉同米線三種粉底,餸則隨自己食慾而o益,豐儉由人。咁既然鋪頭以「瀨粉」見稱,就小試佢o既瀨粉先,點o左個鮮蝦雲吞雪花肥牛瀨粉,配上蕃茄湯底(夾埋$42)。出面食開o既瀨粉通常都係幼身而偏晶瑩剔透,呢度o既粉底則係隻粗身瀨粉,口感煙韌而實淨,略帶米香;而家浸透o係蕃茄湯入面,更添惹味。雲吞係牆上寫住o既「本店十大必食」之一!果然鮮蝦味濃。肥牛片有住厚厚o既脂肪層,好喜歡佢o係口中慢慢咀嚼,油潤o既感覺~肥仔就試o左碗薯粉,劃o左個生菜鳳城水餃薯粉,要麻辣湯底(夾埋$39)。呢隻薯粉有少少自帶o既清甜,質感軟滑q 彈。水餃亦都係十大必食之一,我都有夾隻o黎食下,size 比雲吞要再大一d,有住冬菇、雲耳同豬肉等配料,的確係幾足料飽滿。邪惡o既宵夜,又點少得邪惡o既炸雞翼!﹖我地仲單點o左一份酥炸雞翼($28)。d 雞翼好明顯係生炸,靈舍有風味,皮脆肉嫩。o岩o岩上檯o個陣仲會見到層皮d 油花「仆」「仆」聲咁彈起,而家諗番起都流晒口
邪惡o既宵夜,又點少得邪惡o既炸雞翼!﹖我地仲單點o左一份酥炸雞翼($28)。d 雞翼好明顯係生炸,靈舍有風味,皮脆肉嫩。o岩o岩上檯o個陣仲會見到層皮d 油花「仆」「仆」聲咁彈起,而家諗番起都流晒口水呀……
餐飲點o左凍好立克(加$9) 同豆漿($7)。呢間餐廳,我覺得係簡單而好食,真心推介!