2009-05-03 51 views
星期六中午,開完例會,又係寒冷的一天,諗起不如食粥去,雖然唔飽肚,但係可以暖暖肚。入去當然係叫粥,一碗肉丸粥 + 一碟油菜(菜心) + 酥炸鯪魚球。1. 肉丸粥 - 唔係機製,一睇就知係人手打出嚟,肉質嫰滑,又富彈性,彈牙無比,粥底就更加不用多說,超綿,啲米完全融入水中,好似槳糊咁,加埋大量蔥花,真係食到唔停得口。2. 油菜 (菜心) - 又粗又大,非常鮮嫰,雖然凍天啲菜係靚啲,但係佢真係拍得住酒樓級數,值得一讚。3. 酥炸鯪魚球 - 本人就一向唔好此道,但係小公主極力推薦,就試一試,果真有返咁上下散手,做得唔錯。Comments: 完全係最高境界,每一樣食品都一絲不苟,睇得出由上至下,廚房至樓面,雖然都不算年經了,但真係敬業樂業,佩服佩服。叫得自己做專家嘅,真係唔會亂噏,不過都係睇地區嘅,中環呢區就一定冇走雞,如果唔係,我相信晨早就執咗了。下次希望有機會試埋佢嘅麵食。

肉丸粥
油菜 (菜心)
酥炸鯪魚球
2009-01-10
$35 (Lunch)
肉丸粥
油菜 (菜心)