2017-05-16
朋友住係新蒲崗,成日都推介新蒲崗有咩好食,今日就同佢一齊去食間佢口中平靚正既粥底海鮮火鍋。7點未到去到都幾多人,得返1張2人枱係最入,無辦法啦無book枱,逼小小都照殺。睇一睇個餐牌,真係超級抵喎,套餐$198唔洗加一唔洗配料費,有7款海鮮同5款自選餸菜,仲要最後有個粥同埋甜品添。一黎就上左個鍋先,湯底係粥水,白白地清清地,但其實都幾黏,另外就黎左個high tea三層架,不過係放果7種海鮮,有蝦有魚有蜆,仲要有鮑魚同完整一隻肉蟹!水滾侍應就幫我地落左蝦,鮑魚同肉蟹,仲幫我地計時,次序係食左蝦先,之後食鮑魚,最後先食蟹。咁大隻蝦原來2分鐘就夠仲要岩岩好離晒殼,肉質鮮甜彈牙,連個蝦頭都好多肉食,醬料都唔洗。之後就食鮑魚,有半隻手掌咁大,有口感,清甜可口,但唔食得果部分要花d時間先搣得開。最後先食蟹,隻蟹真係好大隻,一人半邊夠晒食,雖然係肉蟹,但都有d膏食,最重要係8分鐘岩岩好,d肉一d都唔老又無縮到,仲要超級甜,食到咩形象都無晒。之後再落3款蜆,大中細,大既都有1/3隻手掌咁大,無沙清甜,但我最欣賞都係中size,6完仲係脹卜卜,好juicy好有海鮮鮮味,又好彈牙。魚片比較容易散,6既時
魚片比較容易散,6既時候要小心d睇住,多寶魚鮮甜但都唔少骨,要小心d食。
5款火鍋料我叫左肥牛,滑雞,響鈴,墨魚滑同醬爆貢丸。
肥牛睇起上黎有d肥,不過好有牛肉味,同黏黏地既粥底好夾。
響鈴要比平時6耐d,可能係粥底既關係,d湯無咁易滲入去,拿唔準會6到淋晒好似我咁,不過響鈴味道好香,成個湯底都有響鈴陣豆味。
食晒d野之後就加飯,但我地真係太飽食唔落,落左半碗飯姐所以無平時咁綿,但有晒所有海鮮精華既粥好有味道,唔洗加調味料。
真係超級飽,好抵食,朋友果然無介紹錯。