2006-10-27 90 views
我本身住元朗,一向對粥好狂熱,但元朗區大多有粥食食肆,有好粥底已經所餘無幾,直頭係得一間半間可接受。有日不經意行經呢個熟食市場,因為有少少發燒唔舒服,所以買碗,連外賣湯兜都只係HK$12.5-,以元朗區講真係超抵食。返到屋企食碗粥,發覺粥底非常之好味,但以我食好粥經驗俾分,十分滿分佢有八分。粥底我食到有白,味精唔多覺有,但都可能落但我唔肯定,因為實在唔多覺。鯇魚片新鮮冇鬆散好甜美,鹹瘦肉唔似一般粥店好鹹,只係有淡淡鹹味吊出瘦肉鮮味。招呼阿姐好細心,每次都問我要唔要蔥花/花生?尤其我一向唔多食花生,阿姐問我,我就唔駛次次逐湯匙撈走花生喇!腸粉方面...齋腸、蝦米腸及炸兩HK$7-,牛肉、瘦肉、叉燒及魚片腸粉均HK$10-。尚有其他油器因為未幫襯過,所以唔知幾多錢。腸粉份量都幾多幾滑,估唔到熟食市場,都有咁高質素靚粥食。大家如果真係鍾意食靚粥,就一定係佢莫屬,因為合益路一帶,所謂馳名煲仔粥,真係同佢爭幾班都唔止。堂食可能環境較差,同埋如果天氣較熱,道堂食就可能食到大汗疊細汗,所以我推介買外賣返去食就最好,而且外賣湯兜及飯盒,都只額外收HK$0.5-,十分經濟實惠~
我本身住元朗,一向對粥好狂熱,但元朗區大多有粥食食肆,有好粥底已經所餘無幾,直頭係得一間半間可接受。有日不經意行經呢個熟食市場,因為有少少發燒唔舒服,所以買碗[鯇魚片鹹瘦肉粥HK$12],連外賣湯兜都只係HK$12.5-,以元朗區講真係超抵食。返到屋企食碗粥,發覺粥底非常之好味,但以我食好粥經驗俾分,十分滿分佢有八分。粥底我食到有白,味精唔多覺有,但都可能落但我唔肯定,因為實在唔多覺。鯇魚片新鮮冇鬆散好甜美,鹹瘦肉唔似一般粥店好鹹,只係有淡淡鹹味吊出瘦肉鮮味。招呼阿姐好細心,每次都問我要唔要蔥花/花生?尤其我一向唔多食花生,阿姐問我,我就唔駛次次逐湯匙撈走花生喇!腸粉方面...齋腸、蝦米腸及炸兩HK$7-,牛肉、瘦肉、叉燒及魚片腸粉均HK$10-。尚有其他油器因為未幫襯過,所以唔知幾多錢。腸粉份量都幾多幾滑,估唔到熟食市場,都有咁高質素靚粥食。大家如果真係鍾意食靚粥,就一定係佢莫屬,因為合益路一帶,所謂馳名煲仔粥,真係同佢爭幾班都唔止。堂食可能環境較差,同埋如果天氣較熱,道堂食就可能食到大汗疊細汗,所以我推介買外賣返去食就最好,而且外賣湯兜及飯盒,都只額外收HK$0.5-,十分經濟實惠~