2020-12-12 277 views
朋友知道我鍾意食餃子,因此極力推薦我一定要試呢一間位於元朗的餃子小店。老老實實,呢幾年在元朗都開咗唔少呢D專賣所謂手工餃的小店,我之前都有試過,總覺得唔係唔好食,不過似乎都係無乜驚喜,所以一直無乜動力去試下呢一間,不過今日Lunch Time在元朗,想起未試呢間野,於是決定去試一試佢嘅餃子,結果就如標題一樣,真的喜出望外。呢間小店好好,雙拼竟然唔洗加錢,不過佢有好多款餃,真心選擇困難症,最後點了香菇木耳雞肉餃同埋沙葛豬肉餃各四隻放湯(因為佢個花膠淮山湯底似乎好正)。香菇木耳雞肉餃同埋沙葛豬肉餃之中,我自己比較鍾意後者,沙葛好爽,"shock""shock"聲,但又唔會一味只有沙葛無乜豬肉,我覺得佢D料嘅比例配得唔錯。雖然話鍾意沙葛豬肉餃多D,不過其實個香菇木耳雞肉餃都好味嘅,木耳都爽,同埋都食到有菇嘅香味。至於個湯雖然無我想像中會似燉湯,不過我都真係食到一粒花膠,真係真材實料,碗湯淨飲都抵。另外題外話,之前見D Post話店員無禮貌,我又唔覺,反而覺得D阿姐好Nice添。

2020-12-12
$48 (Lunch)
  • 香菇木耳雞肉餃
  • 沙葛豬肉餃