Restaurant: OTETSU
Terms & Details:
1K
2023-05-15 159 views
朋友請我睇周杰倫演唱會, 我回敬請她美味鐵板燒, 大家同樂!   訂了位於 銅鑼灣 ,  放工去.  乘地鐵好方便.餐廳裝飾講究, 氣氛好好, 播著日本歌曲.  我們好欣賞這幅日本畫.餐廳內分兩張鐵板台,  店員安排座位,  立即送上花茶,  好合心意, 招呼不俗.今晚我們點了 OTETSU Dinner Set D, (御二人樣) 這套餐, 有我們喜歡的海產, 活龍蝦, 鮑魚, 和牛......還有湯, 飯, 甜品, 茶.  好豐富.先來開胃頭盤,   火炙鰹魚青木瓜沙律.  沙律菜新鮮爽脆, 顏色明亮, 有羽衣甘藍, 青木瓜, 車厘茄, 可以選配芥末汁/柚子醬汁.  我選了柚子汁,  入口酸甜開胃,主角系初夏時令魚, 鰹魚, 切得厚厚的, 肥美好味, 火炙後帶點油香,  入口即化.季節食材兩款:  第一款,  北寄貝,  師傅細心把 北寄貝 加入清酒牛油慢煮,來朵紫色食用花陪襯,  色, 香, 味都齊.  北寄貝肉質爽口, 味道甘甜, 好味得連汁也飲清.第二款,  鰤魚.    師傅把表面煎至金黃帶脆,  魚肉質柔軟,  口感鮮嫩, 魚油豐富, 配上柚子汁更提升鮮味.南非活鮑魚配海
訂了位於 銅鑼灣 [御鐵],  放工去.  乘地鐵好方便.
火炙鰹魚青木瓜沙律.
清酒煮 北寄貝
鰤魚
南非活鮑魚配海苔醬,  每人一隻,   巨型活鮑魚,   生猛大隻.   在鐵板檯上仍轉動.
師傅好有經驗, 把鮑魚烹調至剛熟, 切開, 配上魚籽, 食用花,  再擺個靚 post 上碟.  鮑魚味道鮮甜, 肉質 嫩滑, 口感彈牙, 海苔忌廉醬, 帶奶香, 非常好吃.   這道菜帶給我們視覺味覺好享受.
南非活鮑魚配海苔醬
澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬, 活龍蝦上檯, 勁大隻, 每人半隻.  澳洲龍蝦, 肉質豐滿.
師傅處理得很好, 在鐵板檯上把龍蝦起肉,  用牛油去慢煎,  加入海膽,  熟成後, 香氣上升, 擺碟加上紅玫瑰, 極優雅.   口感鮮甜爽脆.   海膽味道清甜再加上香煎蝦膏,  口感多樣化, 這道菜, 令人回味.
澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬
 熊本縣A5 和牛厚/薄食材, 同時送到.  A5 和牛品質吾錯.
厚塊經煎至五成熟, 切件, 經櫻桃木煙燻處理.  和牛帶上淡淡煙燻香氣.
口感柔嫩軟滑, 油脂均勻, 牛味香濃.   配上 Wasabi  或 竹炭鹽, 口感更出眾.   伴菜有炸蒜片,  煎野菜,  翠玉瓜,  南瓜.  組合好完美.
薄燒熊本縣A5 和牛,    伴有烤南瓜, 翠玉瓜及大啡菇.薄 A5 和牛片, 大大塊,  放在鐵板上,  卷入餡料 再煎香.   和牛卷物內含 炸蒜粒, 櫻花蝦, 及蔥花, 口感香濃清爽, 和牛肉質嫩滑富肉香, 越食越愛.
薄燒熊本縣A5 和牛, 伴有烤南瓜, 翠玉瓜及大啡菇
清酒煮蜆湯,    師傅有創意, 好細心用了錫紙自製湯碗煮湯, 有耐性, 這個表演我們好欣賞.
蜆肉夠大隻, 用清酒鰹魚湯烹煮,  加上水菜,  湯味鮮甜暖胃.  蜆肉好肉美味.
清酒煮蜆湯
海膽烏魚子炒飯 師傅鐵板炒飯, 打蛋好有氣勢, 帶給我們看表演的趣味.  炒飯加上海膽烏魚子, 紅蘿蔔粒, 青蔥..... 入囗非常好.
海膽烏魚子炒飯
 享受豐富美食之餘, 到了甜品時間, 服務員通知今日雪糕有兩種味道可以選擇, 柚子及薑味,  我選擇了  薑味雪糕配熱檸檬水.  薑味雪糕, 入口味道特別.  雪糕配有紅豆蓉, 味道更可口.
薑味雪糕配熱檸檬水
 [御鐵] 食物質素好, 精心巧手的鐵板燒, 令我們享受了一頓豐富晚餐,  又上了一課燒烤學藝,   好滿意 !
Type of Meal
Dinner
火炙鰹魚青木瓜沙律.
清酒煮 北寄貝
鰤魚