2020-09-11
依家飲茶,我都少左去酒樓,因為近來發現好多茶居小店,做的點心比起好多大酒樓都好食,而且價錢平民化好多得來,都坐得幾舒服下。之前在石門經過幾次呢家點心店都想試下,今次一於找埋朋友,來食個早午餐先。早上1130都仲有呢d 餐,O岩曬我曬D起唔到物飲早茶既人~$50內就有兩款,都幾抵食呢我地就一於各叫一個,再另外點D款。喜運鮮蝦餃--好靚呢.......真係可以用精瑩通透形容,而且4隻都脹卜卜,非常吸晴。食入口夠熱,而且都好多蝦,又唔會太咸,好食!!!鮮蝦燒賣王---都係大大粒,做得好飽滿,味道都是正,豬肉的味道唔錯,同埋蒸的時間都控制得好。鳳爪排骨飯蔥花牛肉滑腸粉兩個主食都大份量,比想像中多,因為見價錢咁抵,以為會係迷你版,原來都唔係。腸粉好滑,同埋豉油好好味。七味虎皮青尖椒--$36 呢個係一大驚喜,好好好好食~!尖椒入面有彈牙爽口的蝦滑,加上微辣的尖椒,成個口感同味道都好有層次~!!埋單$150有找,真係平又抵過好多大酒樓,以後多一個可以食到正宗廣東點心的好地方了~!
我地就一於各叫一個,再另外點D款。
鳳爪排骨飯
蔥花牛肉滑腸粉