2017-10-26 3254 views
今晚為母親大人慶生,特意做左一番資料蒐集,最後揀左呢一間高級中菜館。 裝潢典雅,每張枱之間都保留左一定嘅距離,唔會有侷促既感覺,即使滿席時亦唔會聲浪嘈吵。論格調同環境,係一個可以宴請客户既高級中菜館餐具典雅精美花雕醉乳鴿 $180擺盤相當具心思鴿皮爽脆而鴿肉滑嫩,口感極佳。醬汁酒香四溢,香醇微甜,素來不好醉品既母親都忍唔住吃個不停話梅豬手 $220燘得極腍且膠質豐富味道酸甜,相當開胃~四川豆酥鱈魚 $320外脆而裏面既魚肉保持肥美嫩滑,可見火候控制得相當好,配上豆酥係一道好香口既菜式,加上瀝油瀝得徹底,毫無油膩感。西施牛尾 $180加入左圓肉,紅蘿拉同埋番茄等燘製而成,相信燘左好一段時間,因為牛尾肉食落去極為軟腍而不帶腥味,一個人食畢整份都唔會膩滯金貝雞米炒粉絲 $180味道比較淡但均衡,突出到元貝既香味彈牙微濕既粉絲,配上切成米粒既雞絲、爽口既芽菜同絲絲元貝,口感豐富。總結嚟講,呢度嘅菜式雖然價格不菲,但係質素極高,一頓下來,母親大人的讚美源源不絕。餐廳既服務同衛生亦相當有水準,例如菜式會一道道上,避免因爲放耐左影響味道,亦會定期為我地換新既餐具同斟茶水,確實係除左價錢之外無可挑剔~

餐具典雅精美

花雕醉乳鴿 $180

擺盤相當具心思

話梅豬手 $220

燘得極腍且膠質豐富
味道酸甜,相當開胃~

四川豆酥鱈魚 $320

西施牛尾 $180

金貝雞米炒粉絲 $180

味道比較淡但均衡,突出到元貝既香味

• 話梅豬手
  • 花雕醉乳鴿