2018-10-11
食得多尖咀連鎖餐廳有d厭,於是呢日跟同事去左呢間近美麗華既日本餐廳食午飯。入到黎見到底層有個榻榻米,好有日本風感覺喎。我地叫左個兩個餐: 壽司同鰻魚蛋包飯。隻碟幾靚,吾知係邊買。味付螺肉9秒9就到。螺肉有咬口,吾un,自認細食既同事都話食完胃口大增喎。蒸蛋有鳴門卷、香菇同魚籽做配料。蛋好滑,有陣陣蛋香,配料特別係魚籽提升左口感。麵豉湯咸度剛好,仲有吾少豆腐同海帶,一d都吾寡。話咁快鰻魚蛋包飯黎度。大過塊面既鰻魚原條咁放係蛋包飯上面,賣相精緻。蛋汁同咖哩好夾,味道平衡吾錯。雖然咖哩汁份量多,但都無沉淋d飯,因為d蛋夠濃密,隔住d咖哩汁。鰻魚表面有焦香,嫩滑厚肉,兩人分享好滿足。過一陣,壽司都黎埋,有8大舊:三文魚、八爪魚、墨魚、甜蝦、北寄貝、海膽、玉子和三文魚籽。三文魚肥美,仲有幾粒魚籽係上面。甜蝦好大隻,而且鮮甜度十足。魚生大大塊咁餔上飯度。海膽係份量吾吝嗇,一d腥味都無,味道甘甜,質感細膩,入口即溶,正。埋單每人一百蚊多d,以尖咀地段同食物質素來說,性比價頗高,值得一試。
入到黎見到底層有個榻榻米,好有日本風感覺喎。
我地叫左個兩個餐: 壽司同鰻魚蛋包飯。
隻碟幾靚,吾知係邊買。
味付螺肉9秒9就到。
螺肉有咬口,吾un,自認細食既同事都話食完胃口大增喎。
蒸蛋有鳴門卷、香菇同魚籽做配料。
蛋好滑,有陣陣蛋香,配料特別係魚籽提升左口感。
麵豉湯咸度剛好,仲有吾少豆腐同海帶,一d都吾寡。
話咁快鰻魚蛋包飯黎度。
大過塊面既鰻魚原條咁放係蛋包飯上面,賣相精緻。
鰻魚表面有焦香,嫩滑厚肉,兩人分享好滿足。
三文魚肥美,仲有幾粒魚籽係上面。
甜蝦好大隻,而且鮮甜度十足。
魚生大大塊咁餔上飯度。