2023-06-13
同屋企人食dinner多數都會去D高級少少既中菜館、之前同屋企人去左米芝蓮二星餐廳【營致會館】。晚餐有tasting menu同單點選擇,最後就決定左單點。片皮乳豬件、蜜汁極上豚肉叉燒、柚子蜜餞鰻魚球、香草天椒爆蝦球:當有選擇困難症時,就會選擇拼盤,因爲咩都可以試。片皮乳豬件皮同肉分開,無左中間成肥膏,而皮超級脆。蜜汁極上豚肉叉燒肥瘦適中,超級軟霖。柚子蜜餞鰻魚球,本身自己一般般鰻魚球、但柚子蜜餞好香可以平衡鰻魚球既腥味。香草天椒爆蝦球,呢個調味超級特別,蝦球好新鮮。古法白玉蒸東星班:軟嫩豆味香濃既豆腐再加上鮮嫩東星班,非常鮮甜,雖然調味簡單,但非常好味。珊瑚百花釀帶子:蟹肉、蟹黃配上蝦膠釀入帶子,海鮮既鮮味非常融洽,完全唔會覺得腥,鮮味十足。柑橘鳳梨酥、蜜餞迷你脆麻花、椰汁柚子桂花糕:甜品都有拼盤選擇,柑橘鳳梨酥外皮鬆軟、柑橘鳳梨酸甜微酸。蜜餞迷你脆麻花香脆微甜。椰汁柚子桂花糕,非常清新。