2020-11-12 73 views
今次介紹一間極高質中菜餐廳比大家!呢間餐廳(顏府御膳)係新開的,經朋友介紹而得知,昨晚就膽粗粗咁帶咗吳老太去試水溫!成餐飯我用幾句嚟形容就夠,「精緻」「用心」「美味」,真係全部有齊!如果你係對中菜有要求,咁就真係要去試下!一坐低,店員就會遞上前菜同XO醬,呢兩樣看似微不足道嘅嘢,但已經好有水準!前菜係合桃,甜甜地,上面灑咗少少芝麻,夠晒香口!我本身係好鍾意食XO醬,佢呢隻XO醬真係好有驚喜,少少辣,但散得快,唔會係死辣,就算唔食得辣嘅朋友都會食到!仲要好足料,勁多瑤柱!之後我地就叫咗老火湯(蘋果雪梨),因為開始轉季,都真係要潤下!老火湯一飲就知有無加味精!真係完全無!好清甜!連吳老太都讚好!跟住主菜開始陸陸續續咁出到嚟,先嚟嘅係蟹肉桂花炒瑤柱!賣相真係勁吸引,啲雞蛋好似黃金咁,好吸睛!食落口感係爽口,你無睇錯,真係爽口!因為入面其實加咗芽菜,最估唔到係,有部份瑤柱竟然係炸過!真係別有用心!中菜都有慢煮!牛肋排用慢煮手法烹調,肉質真係好軟好腍,仲好入味!連平時麻麻地食肉嘅吳老太都讚不絕口!之後就到雙色蝦球,其實係兩種不同嘅烹調手法!黃金,我相信大家都估到,就係咸蛋黃!油
今次介紹一間極高質中菜餐廳比大家!

之後就到雙色蝦球,其實係兩種不同嘅烹調手法!
黃金,我相信大家都估到,就係咸蛋黃!
油泡,最常見嘅一種烹調手法,相信大家平時食中菜都食唔少!
最驚喜當然係咸蛋黃啦!唔會過咸,又夠晒惹味!

最後呢樣簡直係驚喜中嘅驚喜!開頭我地以為係蟶子切碎再加入糯米飯,點知上菜果陣見到,真係嘩嘩聲!原來係原條蟶子皇呀,真係估佢唔到!糯米飯吸收晒所有精華,食落仲有櫻花蝦、蒜蓉嘅香味!真係嚟多隻都仲得!

2020-11-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner